SpravodajstvoTECHNOLÓGIEVeda a výskum

Bola otvorená prvá továreň na výrobu syntetického mäsa

Spoločnosť Future Meat Technologies otvára továreň na výrobu syntetického mäsa. Tvrdí, že ide o prvú továreň tohto druhu na svete.

O umelom mäse sme mohli čítať už viackrát. Napríklad v súvislosti so spoločnosťou KFC, ktorá v spolupráci s ruským startupom, 3D Bioprinting Solutions, pracuje na možnosti 3D tlače mäsa. Prípadne, vo februári tohto roka, Bill Gates vyzýval, aby naprieč bohatými krajinami ľudia v budúcnosti prechádzali z konzumácie bežného hovädzieho mäsa na syntetické. Dôvodom sú emisie, ktoré produkujeme v súvislosti s chovom hovädzieho dobytku a s jeho následným spracovaním. Hoci táto téma je stále viac frekventovanejšou, tak aj napriek tomu, pre mnohých z nás diskusia o umelom mäsa je stále tabu.

Bola otvorená prvá továreň na výrobu syntetického mäsa

Najnovšie sme o krôčik bližšie k tomu, aby sa syntetické mäso stalo súčasťou našich jedálničkov. Dôvodom je, že izraelská spoločnosť Future Meat Technologies otvára brány prvej továrne na výrobu synteticky spracovaného mäsa. Informuje o tom portál prnewswire.

Podľa publikovanej správy, továreň je schopnou denne vyprodukovať približne 500-kilogramov mäsa, čo predstavuje ekvivalent mäsa pre približne 3 až 5-tisíc hamburgerov.

„Otvorenie tohto závodu predstavuje pre spoločnosť Future Meat Technologies obrovský krok v ceste pri vstupe na trh a slúži ako rozhodujúci faktor umožňujúci priniesť naše výrobky na pulty do roku 2022,“ hovorí Rom Kshuk, generálny riaditeľ spoločnosti Future Meat Technologies.

Ďalej, Kshuk prezrádza, že zariadenie je schopné vyrábať kuracie, bravčové, ale jahňacie mäso bez toho, aby boli použité rôzne zvieracie séra, alebo iný geneticky modifikovaný materiál. Produkty spoločnosti sú vo všeobecnosti „pestovanými“.  Zaujímavosťou je, že výrobné cykly továrne sú 20-krát rýchlejšími v porovnaní s tradičným živočíšnym chovom a výrobou produktov, tvrdí riaditeľ spoločnosti.

„Po preukázaní, že syntetické mäso môže dosiahnuť paritu nákladov rýchlejšie, ako trh predpokladal, predstavuje toto výrobné zariadenie skutočnú zmenu hry,“ hovorí profesor Yaakov Nahmias, zakladateľ a hlavný vedecký pracovník spoločnosti Future Meat Technologies.

Predstavitelia spoločnosti tvrdia, že továreň vyprodukuje o 80% menej emisií v porovnaní s tradičným chovom hospodárskych zvierat a ich následným spracovaním. Rovnako za spomenutie stojí povedať, že továreň ako taká zaberá výrazne menej pôdy v porovnaní s pôdou, ktorá je potrebnou na chov zvierat, zaberie len 1%.

Aktuálne však na predajných pultoch syntetické mäso ešte neuvidíme. Dôvodom je potreba získania nevyhnutných povolení zo strany orgánov verejnej správy. Spoločnosť očakáva, že svoje produkty bude schopnou dostať na regály obchodov v roku 2022 pričom tovary chce vyvážať najmä do USA, kde sú už čoraz populárnejšie rastlinné náhrady mäsa.

Prihláste sa do odberu tých najnovších informácií a správ z portálu VoSveteIt.sk

Odoslaním e-mailu dávate súhlas s podmienkami ochrany súkromia. Nezabudnite odber potvrdiť ešte v e-maile, ktorý Vám bude doručený

Mohlo by Vás zaujímať

Tagy

Martin Borko

Technológie ma fascinujú už niekoľko rokov a to hlavne spotrebná elektronika, ktorá nám dokáže častokrát zjednodušiť každodenné fungovanie. Zároveň však nepohrdnem ani futuristickými technológiami a víziami, o ktorých rád aj píšem.
Close
Close