SpravodajstvoTECHNOLÓGIE

KFC chce ponúkať vo svojich reštauráciách „mäso“ vyrobené pomocou 3D tlače. Dopomôcť im má k tomu ruská firma 3D Bioprinting Solutions

"Myšlienka vytvorenia „mäsa budúcnosti“ vznikla medzi partnermi v reakcii na rastúcu popularitu zdravého životného štýlu a výživy..."

Spoločnosť KFC, ktorá sa preslávila vo svete gastro biznisu hlavne prostredníctvom kuracích krídielok oznamuje, že vytvára nový koncept „reštaurácie budúcnosti“ za pomoci ruskej spoločnosti 3D Bioprinting Solutions, ktorá sa sústreďuje na biologickú 3D tlač.

„Myšlienka vytvorenia „mäsa budúcnosti“ vznikla medzi partnermi v reakcii na rastúcu popularitu zdravého životného štýlu a výživy, každoročný nárast dopytu po alternatívach k tradičnému mäsu a potrebe vyvinúť ekologickejšie spôsoby  výroby mäsa. Cieľom projektu je vytvoriť prvé kuracie nugety na svete vyrobené v laboratóriu. Budú čo najbližšie k chuti a vzhľadu pôvodnému výrobku KFC, pričom sa budú vyrábať ekologickejšie ako bežné mäso. Prijatie konečného produktu na testovanie je naplánované na jeseň roku 2020 v Moskve.“ píše sa na stránkach spoločnosti KFC.

Mäso z tlačiarne

Spoločnosť v rámci publikovane tlačovej správy píše, že spolu s 3D Bioprinting Solutions vyvíjajú doplnkovú technológiu bio tlače s použitím kuracích buniek a ďalšieho rastlinného materiálu, ktorý umožňuje reprodukovať chuť a textúru kuracieho mäsa podávaného v reštauráciách KFC takmer bez použitia chovných zvierat.

„Technológie 3D bioprintingu, ktoré boli pôvodne v medicíne všeobecne uznávané, si v súčasnosti získavajú na popularite pri výrobe potravín, ako je mäso. Technológia vytvorená v dôsledku spolupráce s KFC pomôže urýchliť uvádzanie mäsových výrobkov na báze buniek na trh,“ uviedol Yusef Khesuani, spoluzakladateľ a Managing Partner spoločnosti 3D Bioprinting Solutions.

KFC má za týmto účelom poskytnúť svojmu partnerovi recepty vrátane ingrediencií, z ktorých vyrába svoje produkty. Spoločnosť ďalej hovorí, že táto metóda prináša viacero výhod. Biomasa vytvorená pomocou 3D tlače má mať rovnaké mikroelementy ako pôvodný výrobok, pričom majú byť vylúčené rôzne prísady, ktoré sa využívajú pri konvenčnom spracovaní pokrmov vrátane chovu zvierat. Okrem iného KFC dodáva, že pôjde na konci dňa o „čistejší“ konečný produkt a zároveň nebude tento spôsob výroby „mäsa“ spôsobovať zvieratám žiadnu bolesť.

„V spoločnosti KFC pozorne sledujeme všetky najnovšie trendy a inovácie a snažíme sa držať krok s dobou zavedením moderných technológií do našej siete reštaurácií. Vytvorené mäsové výrobky sú ďalším krokom vo vývoji našej koncepcie „reštaurácie budúcnosti“. Náš experiment v testovaní technológie 3D bioprintingu na výrobu kuracích výrobkov môže tiež pomôcť pri riešení niekoľkých objavujúcich sa globálnych problémov. Sme radi, že môžeme prispieť k jeho rozvoju a pracujeme na jeho sprístupnení tisícom ľudí v Rusku a podľa možnosti aj na celom svete,“ uviedla Raisa Polyaková, generálna riaditeľka spoločnosti KFC Russia & CIS.

Prihláste sa do odberu tých najnovších informácií a správ z portálu VoSveteIt.sk

Odoslaním e-mailu dávate súhlas s podmienkami ochrany súkromia. Nezabudnite odber potvrdiť ešte v e-maile, ktorý Vám bude doručený

Mohlo by Vás zaujímať

Tagy

Martin Borko

Technológie ma fascinujú už niekoľko rokov a to hlavne spotrebná elektronika, ktorá nám dokáže častokrát zjednodušiť každodenné fungovanie. Zároveň však nepohrdnem ani futuristickými technológiami a víziami, o ktorých rád aj píšem.
Close
Close