SpravodajstvoVeda a výskum

Pitie alkoholu môže priamo viesť ku vzniku rakoviny: Vplývajú na to tieto gény

Vedcom sa konečne podarilo objaviť priame prepojenie alkoholu so vznikom rakoviny.

Už niekoľko rokov vedci varovali pred alkoholom a jeho prepojením s rakovinou, no bolo problematické presne určiť, ako vplýva konzumácia alkoholu na vývoj rakoviny, pretože s týmto zlozvykom väčšinou kráča ruku v ruke množstvo zlých životných návykov, píše portál New Atlas.

Prílišná konzumácia alkoholu sa často spája so zlými stravovacími návykmi, fajčením, alebo nedostatkom cvičenia. Všetky tieto faktory majú vplyv na naše zdravie a môžu viesť k rakovine. Preto sa niektorí vedci domnievali že za rakovinu môže skôr fajčenie alebo zlá strava, nie priamo konzumácia alkoholických nápojov.

To ale nie je pravda, ako tvrdia výsledky novej štúdie. Vedci sa tentokrát pokúšali nájsť prepojenie medzi rakovinou a alkoholom prostredníctvom genetických variant, ktoré sa spájajú s nižšou konzumáciou alkoholu. Momentálne sú známe dve, ktoré znižujú u človeka toleranciu na alkohol. Presnejšie znižujú schopnosť jedinca rozložiť acetaldehyd, toxickú molekulu, vznikajúcu pri metabolizovaní alkoholu.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že prítomnosť týchto dvoch genetických variantov môže slúžiť ako zábrana pred nadmernou konzumáciou alkoholu. Jedinci, ktorí ich majú v tele totiž pri zvýšenej konzumácii alkoholu trpia naozaj nežiadúcimi účinkami. V rámci štúdie vedci analyzovali dáta 150-tisíc dobrovoľníkov. Zistili, že ľudia s týmito genetickými variantami spracovali výrazne menej alkoholu ako ľudia bez nich.

Zároveň sa ukázalo že ľudia, ktorí majú buď jednu, alebo dve kópie jednej z vyššie spomínaných variantov, alebo obe, mali od 13 do 31% nižšie riziko rakoviny. Toto riziko sa viazalo prevažne na rakovinu hlavy, krku, pažeráku, hrubého čreva, či pečene. Ide o typy rakovín, ktoré sa už v minulosti spájali s konzumáciou alkoholu.

Riziko vzniku rakoviny a pitie alkoholu

Tí ľudia, ktorí v sebe mali gény znižujúce toleranciu k alkoholu a aj napriek tomu pili pravidelne mali zvýšené riziko rakoviny hlavy, krku a pažeráku. Vďaka tomuto objavu vedci tvrdia že neschopnosť tela rozložiť acetaldehyd môže byť priamo prepojená so zvýšeným rizikom rakoviny.

„Naše nálezy indikujú že alkohol priamo prispieva ku vzniku niekoľkých typov rakovín. Riziko vzniku rakoviny sa môže ešte zvýšiť, ak ľudia s nízkou toleranciou pokračujú v pití,“ vysvetľuje hlavný autor štúdie, Pek Kei.

Nálezy vedcov podporuje aj štúdia z roku 2018, za ktorou stojí univerzita Cambridge. V nej vedci dokázali ako môžu zvýšené hladiny Acetaldehydu poškodiť našu DNA. Okrem toho aj ukázali, ako môže konzumácia alkoholu viesť k rakovine, predovšetkým u jedincov, ktorí nedokážu spracovať túto toxickú látku.

„Výsledky štúdie sú solídne. Vedcom sa podarilo demonštrovať to, že za vznik rakoviny môže priamo alkohol, odhliadnuc od všetkých rizikových činností, ktoré počas jeho konzumácie vykonávame,“ vyjadril sa Darren Griffin, vedec genetiky z University of Kent.

Niektorí vedci ale upozorňujú na to, že gény, o ktorých sa písalo vyššie, sa nachádzajú prevažne v ázijskej populácii. Je preto potrebné overiť si výsledky aj u Európanov.

Mohlo by Vás zaujímať

Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close