SpravodajstvoTECHNOLÓGIEVeda a výskum

Vyhadzujete potraviny po dátume spotreby? Lacné a dostupné riešenie, ktoré vám odhalí ich čerstvosť, je na ceste

Portál Spiegel.de píše, že takmer jedna tretina svetových potravín smeruje do odpadu, pritom asi polovica týchto vyradených potravín je stále jedlá. Skončili v koši len preto, že uplynul ich dátum spotreby. Výskumníci teraz vyvíjajú senzor, ktorý pomôže odhaliť, či sú mäso alebo ryby stále vhodné ku konzumácii.

Čoskoro budeme vedieť zistiť či sú potraviny po dátume spotreby stále vhodné na konzumáciu

Zariadenie sa skladá z kusu papiera a drobných uhlíkových elektród, ktoré sú na ňom vytlačené. Firat Güder z Imperial College London a jeho kolegovia využili pre ich prototyp schopnosť papiera absorbovať vlhkosť. Ak sa v prostredí nachádza plyn rozpustný vo vode, papier bude viesť elektrinu lepšie ako bez neho. Vo vode rozpustné plyny zahŕňajú amoniak a trimetylamín, ktoré sú prítomné, keď sú mäso alebo ryby skazené. Výsledok možno ľahko načítať cez aplikáciu. Na tento účel výskumníci vybavili svoj senzor čipmi, ktoré komunikujú pomocou techniky NFC, ktorá umožňuje čítať informácie pomocou elektromagnetickej indukcie. Ak senzor nájde čpavok, aplikácia nedá odporúčania pre spotrebu.

Tento nový systém je veľmi lacný, takisto je biologicky odbúrateľný a netoxický. Výskumníci pracujú aj na obalovom materiáli, ktorý mení farbu v závislosti od stavu potraviny v nej. Avšak doteraz sa komerčne nepoužíva, pretože je príliš drahý alebo ťažko interpretovateľný. Novo vyvinutý senzor je podľa Güdera a kolegov prvým komerčne životaschopným variantom takejto technológie. Technicky je možné senzor vyrábať vo veľkých množstvách a vedci dúfajú, že výrobcovia potravín a supermarkety ho predstavia v priebehu nasledujúcich troch rokov. Takisto sa vedci tento systém pokúsia rozšíriť aj na iné potraviny ako ovocie a zelenina. Aktuálne pracujú tiež na systéme, ktorý dokáže odhaliť zmeny vlhkosti v balení.

Prihláste sa do odberu tých najnovších informácií a správ z portálu VoSveteIt.sk

Odoslaním e-mailu dávate súhlas s podmienkami ochrany súkromia. Nezabudnite odber potvrdiť ešte v e-maile, ktorý Vám bude doručený


Tagy
Close
Close