HuaweiRecenzieSpravodajstvo

RECENZIA: Huawei P Smart 2021 je cenovo dostupný smartfón, ktorý zaujme špecifickú skupinu používateľov

Prečítajte si recenziu na Huawei P Smart 2021, smartfón ktorý láka najmä na obrovskú výdrž batérie, ktorá postačuje na dva dni.

Nedávno mi prešiel rukami smartfón Samsung Galaxy A52 5G, s ktorým som sa mal možnosť bližšie zoznámiť. Ide o zariadenie, ktoré pri pohľade na cenovku patrí medzi drahšie smartfóny a bolo to na skúsenostiach so zariadením skutočne aj poznať. Najnovšie by som vám rád sprostredkoval skúsenosti so zariadením Huawei P Smart 2021, ktoré patrí do úplne inej cenovej kategórie.

Balenie a konštrukcia zariadenia

Štandardne, ako ste u nás zvyknutí, tak začneme balením smartfónu. Pomaly, ale isto sa stáva štandardom, že výrobcovia okrem samotného zariadenia, nabíjačky a návodov, začínajú postupne pribaľovať aj ochranný kryt. To nie je však tento prípad. Na druhej strane, Huawei nás milo prekvapil pribalením rýchlonabíjačky s podporou rýchleho nabíjania pri výkone 22,5W, čo nebýva štandardom.

Recenzia_Huawei P Smart 2021
Zdroj: Vosveteit.sk

Samotný dizajn zariadenia je z môjho pohľadu všedným. Neurazí, ale ani nijako moc nenadchne. Rovnako musím povedať, že zariadenie je o niečo tučnejšie (9.3 mm). Na druhej strane, v dôsledku toho sa podarilo spoločnosti Huawei do zariadenia vopchať obrovskú batériu, o ktorej si napíšeme niečo viac neskôr. Zadná stena je vyhotovená z lesklého plastu, ktorý je lapačom odtlačkov prstov. Rovnako aj konštrukcia obopínajúca telo je z plastu. Musím však povedať, že konštrukcia na mňa nepôsobí lacno a nebojím sa povedať, že pôsobí prémiovejšie, ako smartfón, ktorý stojí približne 160€. Vo všeobecnosti nemôžem Huaweiu pri pohľade na spracovanie smartfónu nič vyčítať. Možno tak váhu, ktoré presahuje niečo málo cez 200 gramov, ktorú je cítiť „plávať“ v širšom vrecku nohavíc. Na druhej strane, je to dôsledok veľkej batérie, ktorá stojí za to.

Huawei P Smart 2021_zadna stena
Zdroj: Vosveteit.sk

Rozloženie prvkov ovládania

Čo sa týka rozloženia jednotlivých prvkov ovládania smartfónu, tak v pravej lište nájdete ovládanie hlasitosti a skener odtlačkov prstov. V spodnej hrane zariadenia nájdete výstup pre reproduktor, slúchadlá a výstup pre USB Type – C konektor. V ľavej stene nájdete dedikovaný slot pre SIM kartu a pamäťovú kartu. Aby som nezabudol, tak rozmery zariadenia sú 165.7 x 76.9 x 9.3 mm.

Vo všeobecnosti musím konštatovať, že so zariadením sa mi pracovalo veľmi dobre. Zariadenie sa dobre drží v ruke a všetky prvky ovládania sú na dosah jednej ruky.

Displej smartfónu

Displej smartfónu je veľkým 6,7“ a ide o panel typu IPS LCD s rozlíšením 2400 x 1080 bodov. Displej je teda dosatočne ostrým a viac menej sa nestretnete s tým, že uvidíte na obrazovke voľným okom pixely. Rozloženie strán je 20:9. Čo sa týka ďalších vlastností, tak displej vypĺňa takmer celú prednú časť zariadenia, čo kvitujem. Okrem iného vo vrchnej časti displeja nájdete priestrel, kde nájdete prednú selfie kameru. S displejom sa vo všeobecnosti pracuje dobre. Jeho odozva je rýchlou a na svoju cenovú kategóriu je obraz na displeji dobre viditeľným aj na priamom Slnku. Displej je možné podsvietiť do 442 nitov. Okrem iného musím spomenúť aj maximálny kontrast 1252:1. Vo všeobecnosti musím povedať, že typ použitého displeja vo svojej cenovej kategórii patrí medzi lepšie.

Huawei P Smart 2021
Zdroj: Vosveteit.sk

Hardware a výkon

Zariadenie je poháňané procesorom Kirin 710A, ktorý môže byť pre mnohých strašiakom. Ide totiž o starší procesor vyrobený ešte 12nm výrobným procesom. Musím však povedať, že stačí na všetky bežné úlohy. Hravo si poradí s Facebookom, sledovaním videí, hraním základných hier, prezeraním internetu a podobne. Pri týchto úlohách nezaváha a reaguje veľmi svižne. Kde však cítiť medzery, je v prípade náročnejších hier. Tie v tom lepšom prípade rozbeháte na nižších detailoch, a v tom horšom vám budú sekať. Pre lepšiu ilustráciu si však pozrite nižšie gameplay z hry PUBG. Zariadeniu okrem iného sekunduje 4GB RAM a grafický čip ARM Mali-G51 MP4. Z pohľadu výkonu zariadenie, ho teda môžem odporúčať len používateľom, ktorí potrebujú smartfón na „bežné“ používanie a nie najmä na hry, hoci aj tie si môžete prostredníctvom smartfónu zahrať, avšak v tomto prípade sa môžete stretnúť s viacerými obmedzeniami. Mimochodom, zariadenie poteší veľkým úložným priestorom o kapacite 128GB, z ktorého má používateľ k dispozícii necelých 110GB. Rovnako musím vyzdvihnúť aj skener odtlačkov prstov, ktorý funguje excelentne. Počas používania zariadenia som sa  viac menej nestretol s tým, že by nereagoval, prípadne že by nebol schopným rozoznať môj odtlačok prsta.

Software

Zariadenie je poháňané Androidom 10 v kombinácii s EMUI 10.1.1. Vo všeobecnosti môžem povedať, že software je optimalizovaným na vysokej úrovni. Rozhranie je plynulé a reakcie sú rýchlymi. Z tohto pohľadu nemám čo spoločnosti Huawei vytknúť.

Huawei P Smart 2021_software
Zdroj: Vosveteit.sk

Nuž, teraz prejdime k tej horšej časti softwaru, ktorou je absencia Google služieb. Áno, je pravdou že Huawei ponúka alternatívu v podobe Huawei App Gallery, ale to nie je to pravé orechové, ak ste boli doposiaľ zvyknutý na Google Play. Ako takou náplasťou môže byť služba Petal Search, prostredníctvom ktorej viete dohľadať aplikácie aj z iných zdrojov ako je App Gallery a Google Play. Rovnako, Huawei sa môže pochváliť aj kontrolným mechanizmom pri sťahovaní softwaru z iných zdrojov ako je ich obchod, aby ste predišli stiahnutiu rôznych vírusov, či malwaru. Viacero populárnych aplikácií na telefóne však nemusíte rozbehať. Niežeby to smartfón nezvládol, ale jednoducho nie sú pre Huawei telefóny dostupné. Ide napríklad o YouTube, kde si budete musieť vystačiť s inou alternatívou aplikácie, prípadne Google Mapy a podobne. Druhým dychom však musím dodať, že čo sa týka alternatív, tak tie v mnohých prípadoch ponúkajú funkcie, ktorými originálne aplikácie nedisponujú. Čo sa týka Gmailu, tak v tomto prípade odporúčam využívať vstavaného klienta na správu e-mailov.

Taktiež musím povedať, že k úzko špecifickým Google aplikáciám, alternatívu nemusíte tak ľahko nájsť. V mojom prípade ide napríklad o aplikáciu Google Analytics, ktorá slúži na monitorovanie návštevnosti stránok. V tomto prípade som si musel vystačiť s webovou verziou služby, ktorá je krajným riešením. Vo všeobecnosti však musím povedať, že ponuka aplikácií a hier v obchode App Gallery rastie každým dňom vrátane lokálnych aplikácií, akými sú napríklad aplikácie bánk. V každom prípade, napríklad v prípade bankových aplikácií, sa určite pred kúpou smartfónu pozrite, či vaša banka disponuje aj aplikáciou pre obchod spoločnosti Huawei.

Kamera smartfónu

Huawei P Smart 2021 sa snaží nalákať záujemcov o nový smartfón na štyri snímače a nebojím sa povedať, že je to „len“ marketing. Reálne využijete viac menej len dva. Ide o hlavný kamerový modul s rozlíšením 48-megapixelov a 8-megapixelový ultraširokouhlý snímač. Zvyšné dva snímače disponujú 2-megapixelovými rozlíšením a podľa môjho názoru, sú vo veľkej miere zbytočnými. Dôvodom je, že snímky vytvorené týmito snímačmi využijete nanajvýš na Instagram, či Facebook.

Huawei P Smar 2021_kamerovy modul
Zdroj: Vosveteit.sk

Hneď na začiatok musím povedať, že kvalita výsledných fotografií z hlavného snímača je o niečo kvalitnejšou, ako pri pohľade na smartfóny z rovnakej cenovej kategórie. Poteší pekná ostrosť snímok, či reálne podanie farieb. Veď posúďte sami (pozn. redakcie: snímky nižšie prešli kompresiou. V plnom rozlíšení vrátane ďalších snímok ich nájdete na tomto odkaze).

Rovnako musím pochváliť aj snímky v relatívne tmavom prostredí, kedy je kamera schopnou zachytiť pomerne veľa detailov, hoci pri cenovke zariadenia by som to neočakával.

Huawei P Smart 2021_vzorka snimky v tmavom priestore
Zdroj: Vosveteit.sk

V prípade fotenia počas noci odporúčam jednoznačne využívať nočný režim. Dôvodom je, že algoritmus je vo veľkej miere schopný dopomôcť k lepšej kvalite snímok. Rovnako však musím dodať, že fotenie v noci vám zaberie „veľa času“. Po stlačení spúšte totiž musíte ešte niekoľko sekúnd držať telefón v pôvodnom stave, aby došlo k zachyteniu snímky vo vyššej kvalite.

Huawei P Smart 2021_vzorka snimky s nocnym rezimom
Zdroj: Vosveteit.sk

Okrem iného kamera smartfónu je schopnou natáčať video pri FULL HD rozlíšení so 60fps. Musím vyzdvihnúť verné zachytenie farieb, ale na druhej strane musím pokarhať vo všeobecnosti o niečo pomalšie zaostrovanie na objekty. Kvalitu nami natočeného videa si môžete pozrieť nižšie.

Batéria a konektivita

P Smart 2021 sa môže pochváliť obrovskou batériou, ktorá sa zastavila na kapacite 5000 mAh. V praxi to znamená, že vydrží bez väčších problémov pracovať 2 dni. Okrem iného sa smartfón môže pochváliť podporou technológie rýchleho nabíjania pri výkone 22,5W. Telefón je tak možné nabiť z 0% na 100% približne za hodinu a 45 minút. Na úroveň 50%, batériu nabijete približne za necelých 40 minút. Môžem tak povedať, že batéria je silnou zbraňou tohto zariadenia. Pri pohľade na konektivitu, zariadenie disponuje technológiami ako Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth vo verzii 5.0, či podporou FM Radia. Na druhej strane sklame absencia NFC technológie, ktorá však nebýva štandardom v tejto cenovej kategórii.

Huawei P Smart 2021: Finálny verdikt

Smartfón má viacero múch, ale aj styčných bodov, o ktoré sa môže oprieť a povedať, že stojí za hriech. Začneme tými negatívami. Nimi je absencia Mobilných služieb Google, ktorá môže byť pre mnohých hlavným kameňom úrazu. Tento fakt je hlavným záporom zariadenia, hoci z App Gallery sa postupne stáva plnohodnotný hráč na trhu. Na druhej strane musím pochváliť výdrž batérie, ktorá je excelentnou. Myslím si, že toto je hlavný argument, prečo povedať telefónu áno. Rovnako môžem pochváliť kameru smartfónu, ktorá vo svojej cenovej kategórii robí nadpriemernú robotu, nečakajte však kvalitu vlajkových lodí. Kde telefón je pre mňa otáznikom, je výkon. Tam si musí každý povedať, čo potrebuje. Telefón s čistým svedomím môžem odporučiť každému používateľovi, ktorí netrávi denne hodiny hraním hier. Rovnako tiež poteší prítomnosť 3,5 jacku pre slúchadlá, čo si myslím že pri pohľade na výbavu smartfónu, je správna voľba výrobcu, že ho zakomponoval do smartfónu. O zariadenie totiž nebudú vo všeobecnosti javiť záujem technologickí nadšenci, ale skôr praktickí a nie natoľko nároční používatelia smartfónov.

Prihláste sa do odberu tých najnovších informácií a správ z portálu VoSveteIt.sk

Odoslaním e-mailu dávate súhlas s podmienkami ochrany súkromia. Nezabudnite odber potvrdiť ešte v e-maile, ktorý Vám bude doručený

Mohlo by Vás zaujímať

Tagy

Martin Borko

Technológie ma fascinujú už niekoľko rokov a to hlavne spotrebná elektronika, ktorá nám dokáže častokrát zjednodušiť každodenné fungovanie. Zároveň však nepohrdnem ani futuristickými technológiami a víziami, o ktorých rád aj píšem.
Close
Close