SpravodajstvoVeda a výskum

Káva, alebo čaj môžu viesť k zníženému riziku mŕtvice a demencie: Koľko šálok by ste mali vypiť?

Nový výskum spojil pitie týchto nápojov so zníženým rizikom vzniku závažných ochoren.í

Považujete sa za milovníkov dobrej kávy, alebo kvalitného čaju? Ak aj nie, nevadí, no mali by ste vedieť, že pitie týchto nápojov znižuje riziko mŕtvice, či demencie. Tvrdí to nová štúdia, publikovaná 16. novembra, píše SciTech Daily.

V štúdii vedci pracovali s dobrovoľníkmi vo vekovom rozmedzí 50 až 74 rokov. Výskum zároveň dokázal, že konkrétne káva znižuje aj riziko demencie, ktorá sa môže objaviť špecificky po mŕtvici. V oboch prípadoch ide o závažné ochorenia. Demenciou sa označuje postupný úpadok mozgovej funkcie. Mŕtvica zas spôsobuje až 10% úmrtí na celom svete.

V novej štúdii vedci z Tianjin Medical University študovali približne 365-tisíc dobrovoľníkov, ktorí sa do výskumu hlásili medzi rokmi 2006 a 2010. Dobrovoľníkov následne monitorovali až do roku 2020. Každý, kto sa do výskumu prihlásil sám hlásil ich dennú dávku kávy, či čaju. Počas trvania štúdie sa zistilo, že 5-tisíc účastníkov preukázalo známky demencie a 10-tisíc účastníkov zažilo, aspoň raz, mŕtvicu.

Ľudia, ktorí vypili dve až tri šálky kávy, alebo tri až päť šálok čaju, mali nižšie riziko mŕtvice, či demencie. Účastníci, ktorí za deň vypili dve až tri šálky kávy a dve až tri šálky čaju mali o 32% nižšie riziko mŕtvice a o 28% nižšie riziko vyvinutia demencie oproti tým, ktorí tieto nápoje nepili.

Pravidelný príjem kávy, či už samej, alebo v kombinácii s čajom, zároveň priniesol znížené riziko pomŕtvicovej demencie.

Výskum čerpal z dobrovoľníkov, zapísaných do anglickej biobanky. Tá obsahuje relatívne zdravú vzorku jedincov, v porovnaní s všeobecnou populáciou. Práve preto je ťažké hovoriť o výsledkoch práce ako o všeobecných „liekoch“ na tieto ochorenia. Spomedzi pôvodnej 365-tisícovej vzorke, prežilo mŕtvicu, či demenciu málo ľudí.

Výsledky nemusia byť úplne presné

Pre to vedci uvádzajú, že je zložité výsledky štúdie previesť presne na väčšie populácie. Znamená to, že je možné, aby káva, alebo čaj, dokázali znížiť riziko mŕtvice, či demencie. Napriek tomu nie sú výsledky štúdie reálnym dôkazom, že to tak naozaj je.

Samotní autori na toto upozorňujú. Vo svojej práci uvádzajú, že ich výskum iba naznačuje schopnosť týchto nápojov znížiť riziko demencie, alebo mŕtvice.

Nie je to ale prvýkrát, čo sa káve prikladali liečivé vlastnosti. Štúdia Harvardskej univerzity z roku 2011 tvrdí, že muži, ktorí pravidelne pijú kávu majú nižšie riziko vzniku rakoviny prostaty. Káva totiž obsahuje množstvo látok, ktoré slúžia ako antioxidanty, znižujú zápal, či regulujú inzulín. Všetky spomínané faktory majú vplyv na to, či sa u mužov vyvinie rakovina prostaty, alebo nie.

Káva však pomáha aj proti cukrovke. Podľa webu Webmd obsahuje tri dôležité zlúčeniny, ktoré zvrátia toxické procesy, hrajúce úlohu pri vzniku cukrovky.

Prihláste sa do odberu tých najnovších informácií a správ z portálu VoSveteIt.sk

Odoslaním e-mailu dávate súhlas s podmienkami ochrany súkromia. Nezabudnite odber potvrdiť ešte v e-maile, ktorý Vám bude doručený

Mohlo by Vás zaujímať

Tagy
Close
Close