BezpečnosťSpravodajstvo

Je naozaj nemožné vymazať čokoľvek z internetu? Takto zaobchádzajú veľké spoločnosti s našimi dátami

Veľa ľudí prispieva na internet v zápale emócií, čo neskôr ľutuje, no svojich príspevkov sa tak ľahko nezbavia.

Občas sa stane, že pridáme na internet niečo, čo neskôr ľutujeme. Môže ísť o príspevok, ktorý sme zo seba „vypľuli“ v záchvate hnevu a až neskôr sme si uvedomili, že sme to s našou reakciou trochu prehnali, alebo to, čo sme pridali, je trochu cez čiaru.

Určite ste už počuli, že čo sa raz dostane na internet, to tam už ostane a vo väčšine prípadov sa to zdá byť aj pravdou, napríklad pri škandáloch známych osobností. Čo ale my, „bežní ľudia“? Je pravda, že svoju internetovú históriu zmazať nedokážeme?

Na túto problematiku reagoval aj portál MakeUseOf. Opiera sa o bežnú, avšak chybnú vieru ľudí, že ak si zapnú mód inkognito v prehliadači, alebo poctivo mažú svoju históriu, nikto nevie, čo na internete robia. Poskytovateľ internetu ale vidí všetko, nech používate na zakrytie svojich stôp čokoľvek. Práve poskytovateľ musí podľa niektorých zákonov uschovať dáta vášho prehliadania, vrátane sťahovaných súborov.

Aspoň čiastočne sa môžete chrániť VPN (pozn. redakcie: Virtual Private Network), no ani táto súkromná sieť nezaručuje úplnú ochranu súkromia. Určité informácie zbiera aj internetový prehliadač, napríklad informácie o vašom operačnom systéme, alebo pohyboch myšou. Na základe tohto by ste na internet mali vstupovať s tým, že nič čo urobíte, alebo pridáte, neostane súkromné.

Dvojnásobne to platí aj v prípade sociálnych sietí, ktoré sú dnes liahňou pre rôzne názory. Vďaka pokroku sa Facebook, alebo Instagram stal výraznou časťou našich životov a množstvo ľudí pridáva príspevky bez rozmyslu, v zápale emócií. Neskôr ich môže ľutovať, no vymazať svoje slová už nemusí byť také jednoduché.

Čo sa stane s dátami po tom, ako niečo pridáme na internet?

Príspevok môže jednoducho vymazať, aby zmizol z očí ľudí, no stačí len sekunda, aby si ho niekto odfotil a začal ho šíriť ďalej. Vyhnime sa ale screenshotom a pozrime sa bližšie na to, prečo vymazanie príspevku nemusí hneď znamenať, že váš príspevok bol vymazaný.

Rôzne spoločnosti majú odlišné spôsoby, ako zaobchádzajú s dátami svojich užívateľov. Napríklad populárna sociálna sieť Snapchat funguje na princípe, že sa vám príspevok vymaže hneď, ako ho uvidíte. Na serveroch spoločnosti ale ostáva ďalších 30 dní.

Spoločnosť Facebook zas nedokáže presne povedať, do koľkých dní sa vymažú dáta osoby, ktorá ich sociálnu sieť prestala používať. Facebook totiž funguje na zložitých systémoch, ktoré bránia v tom, aby sa niekoho osobné dáta vymazali rýchlo.

Zaujímavé je ale aj to, že ak niekto požiada o odstránenie príspevku na Facebooku, žiadosť sa nevykoná okamžite. Facebook svoje konanie obhajuje tým, že čaká, či si to dotyčná osoba náhodou nerozmyslí.

Podobne je na tom aj spoločnosť Apple a jej služba, iCloud. Spoločnosť Apple nedokáže povedať, čo sa presne deje s dátami ich zákazníkov. Presnejšie, nedokáže popísať, ako prebieha proces vymazávania dát. Odstráni spoločnosť fotky, alebo iné dáta hneď potom, ako užívateľ stlačí tlačidlo vymazať, alebo je možné tieto dáta nájsť na serveroch ešte pár dní po tom? Odpoveď ostáva záhadou, kým sa k tomu presne nevyjadrí samotný Apple.

Odpoveď na otázku, či dokážeme úplne zmazať svoju internetovú históriu je komplikovaná. Pomôže ale, ak sa budeme viac zamýšľať nad tým, čo na sociálne siete dávame a keď si uvedomíme, že aj takáto činnosť môže mať svoje dôsledky, hoci ide „len“ o virtuálny svet.

Prihláste sa do odberu tých najnovších informácií a správ z portálu VoSveteIt.sk

Odoslaním e-mailu dávate súhlas s podmienkami ochrany súkromia. Nezabudnite odber potvrdiť ešte v e-maile, ktorý Vám bude doručený

Mohlo by Vás zaujímať

Tagy
Close
Close