BezpečnosťNávodySpravodajstvo

Chystáte sa predať alebo posunúť váš smartfón ďalej? Pozrite sa, ako správne vymazať dáta, aby sa nedali obnoviť

Samotné reštartovanie zariadenia do továrenských nastavení nie je dostačujúcim...

Predaj smartfónu (prípadne inej elektroniky s ukladacím priestorom) vás môže paradoxne vyjsť vcelku draho, ak ste mali v ňom uložené citlivé dáta, ktoré ste poriadne nevymazali.

Väčšina z nás pri mazaní pamäte využíva funkciu reštartovanie zariadenia do továrenských nastavení, ktorú nájdeme v sekcii nastavenia v časti systém. Vedeli ste však, že len samotné vymazanie dát nie je dostačujúcim?

Samotné reštartovanie nestačí…

Okrem toho, že v smartfónoch máme kvanta aplikácií, obrázkom, fotografií a ďalšieho multimediálneho obsahu, ktorý určite nikto z nás nechce vidieť kolovať na internete, tak máme v našich zariadeniach aj kontakty na našich priateľov, či známych a podobne. Inými slovami, smartfóny sú studňou informácií. Hoci sa smartfón po továrenskom reštartovaní tvári ako „nový“, tak v skutočnosti tomu tak nie je.

Dáta, ktoré vymažete pomocou nastavení v zariadení sú totiž aj naďalej uloženými. Pomocou vhodného softwaru je ich totiž možné obnoviť. Na počítačoch za týmto účelom sa napríklad využíva program Windows File Recovery od Microsoftu.

Vráťme sa však späť k téme, ako je teda možné kompletne odstrániť dáta zo zariadenia, aby už neboli dostupnými? V ideálnom prípade je potrebné všetky dáta odstrániť pomocou továrenských nastavení a následne pamäť telefónu zaplniť novými neutrálnymi dátami, pomocou ktorých prepíšete existujúce dáta, ktoré sa tvária ako odstránené. Môžete na to využiť napríklad rôzne filmy, či iné veľké multimediálne súbory, napríklad hudbu alebo obrázky vo vysokom rozlíšení. Po zaplnení úložného priestoru smartfónu je potrebné smartfón opäť obnoviť do továrenského nastavenia.

Tip na záver: Zašifrujte si dáta ešte pred prvým vymazaním

V prípade, ak by ste chceli odstránenie dát „vyšperkovať do dokonalosti“, tak mnohí bezpečnostní experti ešte radia, aby ste pred prvým vymazaním dát, existujúce súbory zároveň zašifrovali. Urobíte tak prostredníctvom nastavení telefónu a sekcie Zabezpečenie. Výsledkom tohto kroku je, že zašifrované dáta budete môcť schopný otvoriť len pomocou hesla. Inými slovami, ak by teoreticky sa podarilo novému majiteľovi obnoviť pôvodné dáta, tak aj napriek tomu ich nebude môcť následne prečítať. Nezabúdajte zároveň na to, že čím zložitejšie je heslo, tak tým je jeho dešifrovanie ťažšie. Preto sa určite nebojte zvoliť také, ktoré by ste si za bežných okolností nezapamätali.

Sifrovanie dat_Android
Zdroj: Vosveteit.sk

Pevne veríme, že týmto tipom sme vám pomohli, aby ste sa do budúcnosti vyhli prípadným nepríjemnostiam spojeným s možným zneužitím vašich dát po predaji zariadenia.

Prihláste sa do odberu tých najnovších informácií a správ z portálu VoSveteIt.sk

Odoslaním e-mailu dávate súhlas s podmienkami ochrany súkromia. Nezabudnite odber potvrdiť ešte v e-maile, ktorý Vám bude doručený

Mohlo by Vás zaujímať

Tagy

Martin Borko

Technológie ma fascinujú už niekoľko rokov a to hlavne spotrebná elektronika, ktorá nám dokáže častokrát zjednodušiť každodenné fungovanie. Zároveň však nepohrdnem ani futuristickými technológiami a víziami, o ktorých rád aj píšem.
Close
Close
Pracovné ponuky