NovinkyTECHVeda a výskum

Americkí vedci prišli s riešením, ako efektívnejšie vyrábať zo slanej vody pitnú. Ich vynález má ambíciu zachraňovať životy

Nový prototyp ponúka optimalizovaný proces odsoľovania morskej vody.

Pri výrobe pitnej vody usadeniny soli zasahujú a znižujú účinnosť solárnych zariadení na odsoľovanie. Riešenie tohto problému uvádzajú americkí vedci, ktorí vyvinuli solárnu odsoľovaciu stanicu, v ktorej voda už nie je v priamom kontakte s materiálmi absorbujúcimi slnečné svetlo. Takto sa je možné vyhnúť nielen slaným usadeninám, ale aj vyšším teplotám odparovania.

Na bezkontaktné vyparovanie morskej vody navrhli viacvrstvový systém odparovania slnečného žiarenia. Povrch prototypu pozostáva z tmavej vrstvy absorbujúcej slnečné svetlo. Za týmto účelom je možné použiť čierne lakované povrchy alebo špeciálne nanoštrukturované materiály. V spodnej časti tohto absorbéra priložili vedeckí pracovníci špeciálny emisný materiál, ktorý prednostne vyžaruje infračervené žiarenie pri vyšších teplotách. Toto tepelné žiarenie bolo absorbované slanou vodou cirkulujúcou tesne pod emitorom v tenkej vrstve. Výsledná vodná para dosahovala teploty nad 100 stupňov celzia a mohla byť odvedená malými kanálmi, ochladená a kondenzovaná na pitnú vodu bez soli.

Zdroj: nature.com

Účinnosť ich zariadenia nie je zanedbateľnou

Vedci testovali svoj sľubný prototyp v laboratóriu pod žiarením umelého slnečného žiarenia a na streche svojho ústavu počas slnečného dňa. Absorpčná vrstva sa rýchlo zohriala na viac ako 100 stupňov celzia a ako sa dalo očakávať, soľná voda sa začala odparovať. Vodná para dokonca dosahovala teploty až 133 stupňov. Po týchto pokusoch odhadli výskumníci účinnosť ich solárneho odsoľovacieho zariadenia približne na 25 percent. Pri ploche s veľkosťou jedného metra štvorcového by bolo možné získať približne dva a pol litra pitnej vody denne s výkonom šesť kilowatthodín na meter štvorcový.

Via wissenschaft-aktuell.de (prototyp odparovacieho zariadenia)

Zdroj: wissenschaft-aktuell.de, nature.com, úvodný obrázok: pixabay.com

Tagy
Close
Close