SpravodajstvoVeda a výskum

Jasnejšie než celá galaxia. Niektoré supernovy môžeme pozorovať voľným okom

Keď sa hviezda dostane na koniec svojej životnej cesty, nastane obrovský výbuch, ktorý je považovaný za najväčšiu explóziu vo vesmíre.

Niektoré z najdramatickejších udalostí vo vesmíre vzniknú, keď hviezdy odumrú, následkom čoho vzniká katastrofická explózia. Tento jav sa nazýva supernova a môže vzniknúť dvoma spôsobmi. Hviezde sa minie všetko „palivo“ a ona už nie je schopná udržať svoju hmotu, čím sa zrúti „do seba“ a následne vybuchne. Ďalší prípad môže nastať, keď biely trpaslík (pozn. redakcie: hustý pozostatok normálnej hviezdy) pohltí viac hmoty, než dokáže udržať a vznikne nukleárna reakcia, ktorá „odpáli hviezdu.

Oba typy supernovy sú javom natoľko jasným, že môžu konkurovať žiareniu celých galaxií. Za posledných 20 rokov sa v galaxii NGC 5468 odohralo niekoľko takýchto úkazov. Vzhľadom na jej polohu (pozn. redakcie: dokážeme ju pozorovať zvrchu) sú tieto kozmické úkazy ľahko pozorovateľné. Táto galaxia je od nás vzdialená 142 miliónov svetelných rokov a na oblohe sa nachádza v konštelácii panna (pozn. redakcie: na obrázku nižšie).

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Supernova Galaxia
Zdroj: ESA/Hubble & NASA, W. Li et al.

Supernovy dokážu vyprodukovať viac energie, ako Slnko za celý svoj život. Podľa NASA sa jedná o najväčšie explózie, odohrávajúce sa vo vesmíre. Zaujímavosťou je, že supernovy mohli ľudia pozorovať ešte pred vynálezom teleskopu. Najstarší prípad pochádza z roku 185 n.l. Čínsky astronóm pozoroval supernovu s názvom RCW 86 a popísal ju ako „Hosťujúcu hviezdu, ktorá ostala na oblohe 8 mesiacov.“

Z námym príkladom supernovy je v dnešných dňoch hmlovina kraba. Jej vznik bol zaznamenaný v roku 1054 a dokonca ju podľa jaskynných malieb pozorovali aj domorodí indiáni. Bola tak jasná, že ju astronómovia mohli pozorovať aj cez deň.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close