Sonda Parker „pobozkala“ povrch Slnka. Podarilo sa jej prelomiť rekord a zároveň priniesť dôležité objavy

Štúdia solárnych vetrov môže v budúcnosti ochrániť naše elektronické zariadenia. Zistenia sondy Parker sú pre túto úlohu kľúčové.

Slnko
Zdroj: NASA/SDO

Prvé veľké výsledky prišli z  vesmírnej sondy Parker po roku od dosiahnutia rekordu pre najbližšie priblíženie sa ku našej hviezde. Svoju púť započala v auguste 2018. Sonda bola špecificky skonštruovaná pre skúmanie Slnka a zachytenie najostrejších fotografií jeho koróny. V októbri toho istého roku sa priblížila na vzdialenosť 42-miliónov kilometrov, čím prekonala rekord sondy Helios 2, z roku 1976.

Výsledky misie

Prvé nálezy, publikované stredu 4.12. naznačujú že solárny vietor, spolu s magnetickým poľom prichádzajú z „chladných dier“ v slnečnej koróne, kde sa teplota pohybuje okolo 1 miliónu °C.  Solárny vietor je prúd nabitých častíc, vystrelených von korónou. Štúdia odhalila, že zmeny v magnetickom poli hviezdy zapríčiňujú jeho prudké zrýchlenie preč od Slnka.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Po opustení chladných častí koróny vietor nasleduje magnetické „dráhy,“ ktoré niekedy urobia otočku o 180 stupňov. Tie sa následne vrátia na svoje pôvodné miesto, niekedy o pár sekúnd, alebo pár hodín neskôr.

Zmeny, ktoré nastávajú v magnetických dráhach sú zodpovedné za šírenie solárneho vetra naprieč sústavou. Vedci zatiaľ neprišli na to, čo ich presne spôsobuje, ale môže to mať dočinenia s prúdmi plazmy, ktoré niekedy „vystrelia“ zo slnečného povrchu.

Dôležitý objav

Solárny vietor má potenciál poškodiť elektrické siete, alebo iné telekomunikačné vybavenie u nás na Zemi. Tá nás svojim magnetickým poľom dokáže dobre ochrániť, avšak v prípade väčších nárazov by mohlo dôjsť ku skratu našej infraštruktúry. Vedci dúfajú, že štúdiom solárnych vetrov dokážu predpovedať väčšie búrky a navrhnúť efektívne stratégie na ochranu našej planéty.

Sonda Parker má ešte ďaleko od konca svojej misie. Do roku 2025 by sa mala dostať do vzdialenosti 6 miliónov km, kde bude čeliť teplotám až 1370 °C a cestovať rýchlosťou 692-tisíc km/h.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre