ANDROIDBezpečnosťSpravodajstvo

Na Androide vyčíňa ďalší spyware, ktorý vytvára screenshoty bez vedomia používateľa. Toto sú zdrojové aplikácie so škodlivým kódom

Zariadenia s mobilným operačným systémom Android sú opäť vystavené vážnemu bezpečnostnému riziku, ktoré predstavuje nový spyware CallerSpy.

Zariadenia s mobilným operačným systémom Android sú opäť vystavené vážnemu bezpečnostnému riziku, ktoré predstavuje nedávno objavený spyware s názvom CallerSpy. Ten sa do zariadení dostáva pomocou „chatovacích“ aplikácií, ktoré sú zverejnené na pochybných stránkach s doménou http://gooogle[.]press/. Na nový spyware poukázal portál TrendMicro.com.

Tvári sa ako nevinná chatovacia aplikácia

CallerSpy sa na zariadenia dostáva pomocou falošných chatovacích aplikácií s názvami Chatrious, poprípade Apex App, pričom druhá spomenutá aplikácia je iba novšou verziou identického škodlivého softvéru. Úlohou spywaru CallerSpy je zozbieranie čo najväčšieho množstva informácií o používateľovi, čo zahŕňa smsky, komunikácie z aplikácií, fotografie, videá, dokumenty, či dokonca screenshoty, ktoré si spyware vytvára sám bez toho, aby o tom používateľ vôbec vedel. Všetky zozbierané informácie sú potom následne odosielané priamo do rúk hackerov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
callerspy chatrious apex app
Zdroj: TrendMicro.com

Spyware zachytený v počiatočnej fáze

Spomínaný portál zároveň informuje, že spyware CallerSpy bol podľa všetkého zachytený ešte v počiatočnej fáze distribúcie. Aplikácia je totižto momentálne iba plná škodlivého softvéru, pričom v nej nenájdete ani len náznaky chatovacej aplikácie. Hackeri podľa všetkého zatiaľ iba pracujú na finálnej podobe aplikácie, čomu nasvedčujú aj detaily v certifikácií, kde sa nachádza hneď niekoľkokrát zmienky „test“.

Keďže sa CallerSpy nachádza iba v počiatočnej fáze, je dosť nepravdepodobné, že sa už v týchto momentoch šíri naprieč zariadeniami s Androidom. Aby ste sa ale vyhli prípadným nepríjemnostiam, určite do svojho smartfónu nesťahujte súbory či aplikácie z neznámych zdrojov. Samozrejmosťou je ochrana vášho zariadenia pomocou dobrého antivírusového programu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close