SpravodajstvoVeda a výskum

Vedci NASA potvrdzujú, že nad povrchom mesiaca Európa, ktorý obieha okolo planéty Jupiter je voda v plynnom skupenstve

Vedci NASA prišli so zisteniami, s ktorými potvrdili existenciu vody v plynom skupenstve nad povrchom mesiaca Európa, ktorý obieha Jupiter.

Vedci NASA hovoria, že na mesiaci Európa (pozn. redakcie: mesiac planéty Jupiter je pomenovaný Európa) našli dôkazy o  existencii vody v plynom skupenstve (pozn. redakcie: vo forme pary).

Prvé náznaky o vode pochádzajú z roku 2013

NASA vo svojom príspevku píše, že už v roku 2013 pomocou Hubbleovho vesmírneho teleskopu agentúry NASA zistili prítomnosť vodíka (H) a  kyslíku (0), ktoré sú zložkami vody (H20). Tie našli v  atmosfére mesiaca. Neskôr, sa podarilo identifikovať „oblak“, o ktorom si mysleli, že vznikol erupciou. Ten vedci identifikovali v rokoch 2016 a 2017. Neexistovali však na potvrdenie ich hypotézy dôveryhodné dôkazy. Dnes však už vieme povedať, že pod povrchom mesiaca Európa sa skutočne nachádza voda , ktorá sa dostala aj do atmosféry.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Táto prvá priama identifikácia vodnej pary v Európe je kritickým potvrdením našich pôvodných detekcií atómových druhov (vodíka a kyslíku) a poukazuje na zjavnú riedkosť veľkých oblakov v tomto ľadovom svete,“ povedal Lorenz Roth, astronóm a fyzik z KTH Royal Institute of Technology v Štokholme, ktorý viedol štúdiu Hubbleovho štúdia z roku 2013 a zároveň je spoluautorom najnovších zistení.

Vedci budú mať už čoskoro možnosť potvrdiť si svoje zistenia aj na vlastné oči. V priebehu budúceho roku je totiž  naplánovaný sťart misie Europa Clipper, v rámci ktorej budú skúmať ako fungujú nie len vnútorné procesy mesiaca, ale aj vonkajšie.

NASA nasla vodu pod povrchom mesiaca Europa_2
Zdroj: Youtube (NASA Goddard)

Identifikácia vody je náročným procesom, aj keď sa to tak nemusí zdať

Identifikácie vody mimo Zeme nie je tak jednoduchou záležitosťou ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Za týmto účelom najčastejšie vedci využívajú vesmírne teleskopy, ktoré majú svoje limity. Musia totiž reagovať na lokálne podmienky, ktoré sa líšia od prípadu k prípadu.

„Vykonali sme dôsledné bezpečnostné kontroly, aby sme odstránili možné kontaminanty pri pozemných pozorovaniach,“ uviedol Avi Mandell, Goddardov planetárny vedec v Paganiniho tíme. „Ale nakoniec sa musíme priblížiť k Európe, aby sme videli, čo sa skutočne deje. “

NASA nasla vodu pod povrchom mesiaca Europa
Zdroj: Youtube (NASA Goddard)
Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close