SpravodajstvoVeda a výskum

Toto sú aktuálne prebiehajúce misie americkej NASA, ktorých cieľom je zistiť čo najviac informácií o Marse

Objavovanie Marsu je v plnom prúde. V súčasnosti na Marse prebiehajú misie Mars Odyssey, Mars Express a Curiosity, za ktorými stojí NASA.

Pozreli sme sa na to,  ako sa začalo objavovanie planéty, ako sme postupne odhaľovali tajomstvá nášho suseda a aj na základné otázky, ktoré si na základe výsledkov vedci položili. Vieme, že k  Marsu vyslala NASA množstvo družíc, či malých pojazdných robotov, čo ale môžeme nájsť na červenej planéte práve teraz?

2001 Mars Odyssey

Jedná sa o  najdlhšie trvajúcu misiu americkej vesmírnej agentúry. Začala sa v apríli 2001 a  trvá dodnes. Poskytuje nám údaje o umiestnení dôležitých minerálov na povrchu planéty. Sonda Odyssey umožnila vedcom lokalizovať miesta s  podzemným ľadom. Taktiež sa jej podaril jeden kľúčový objav pre možné budúce misie s  ľudskou posádkou. Zistilo sa, že radiácia v spodnej vrstve atmosféry je dvakrát tak vysoká, ako na zemi. Družica je kľúčová pre komunikáciu s pozemnými robotmi, ako boli napríklad Spirit a Opportunity, ale aj Curiosity.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Mars Express

Spolupráca NASA s  európskou vesmírnou agentúrou nesie meno Mars Express. Misiu odštartovali v roku 2003 a  taktiež funguje do dnešného dňa. Jej úloha je podobná ako pri misii Odyssey. Za úlohu má vyzistiť históriu planéty, jej možnú obývateľnosť a tiež skúma prítomnosť vody na planéte.

Mars
Jeden z mesiacov Marsu, Phobos Zdroj: NASA

Curiosity

Jedná sa o  najschopnejšieho robota, aký bol kedy k  červenej planéte vyslaný. V prípade robota Curiosity vyskúšala NASA úplne nový systém pristávania. Robot bol upevnený na pristávacom module, ktorý zostúpil na povrch pomocou padákov. Nízko nad zemou sa spustili rakety, ktoré celý stroj stabilizovali vo vzduchu a  robot sa spustil dolu pomocou lán. Akonáhle sa kolesá dotkli zeme, laná sa odpojili a pristávací modul odletel do bezpečnej vzdialenosti, kde sa zrútil na zem.

Mars
Selfie roveru Curiosity Zdroj: NASA

Robot dokáže preliezť prekážky do výšky kolien a  pohybuje sa 30 metrov za hodinu. Úlohou Curiosity bolo potvrdiť obývateľnosť Marsu v minulosti. Svoju úlohu robot splnil. Údaje poukazujú na to, že kedysi veľmi dávno dokázali na Marse prežiť živé formy. Jedná sa predovšetkým o  mikróby, maličké organizmy, ktoré sa nachádzali v ľade.

Robot Curiosity je funkčný do dnes a  zaujímavosťou je, že ho konštruktéri naprogramovali tak, aby v deň svojich narodenín prehral pieseň Happy Birthday. Výročie robota Curiosity je 26. novembra. Len pre zaujímavosť, niekoľko dní dozadu NASA oznámila, že na Marse sa im podarilo zmerať zmeny plynov v atmosfére. Podarilo sa im dokonca zachytiť aj molekuly kyslíka.

NASA po prvýkrát v histórii zmerala sezónne zmeny plynov v atmosfére Marsu. Podarilo sa im zachytiť aj molekuly kyslíku

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close