TechnológieVeda a výskum

Mohol byť Mars v minulosti obývateľný? Pozrite sa na expedície NASA, ktoré hľadali nielen vodu, ale aj stopy po života

Pozrite si prehľad expedícií NASA, ktorých cieľom bolo zistenie či mohol v minulosti existovať na Marse život.

Hranice nášho poznania sa posúvajú každým dňom. Od zdanlivo drobných úloh, až ku zložitým misiám, trvajúcim niekoľko rokov. Každá jedna z nich priniesla informácie, kľúčové pre pochopenie súvislostí kozmického merita. Samozrejme, popri ceste za poznaním narazíme na veľa prekážok, avšak tím NASA sa nenechal odradiť neúspechmi a po dvoch dekádach mali za sebou ďalšiu úspešnú misiu.

Mars Global Surveyor

Tentokrát družica, určená na skúmanie počasia, povrchu a  atmosféry, to nemala spočiatku vôbec jednoduché. Vyštartovala v roku 1998 a takmer rok a pol strávila úpravou svojej trajektórie tak, aby prešla z oválnej obežnej dráhy do kruhového útvaru. Potom mohla začať plniť svoju úlohu. Mars Global Surveyor zistil, že Mars má pravidelné cykly počasia. Tie zahrňujú rozsiahle púštne búrky, ktoré sa odohrávajú na tom istom mieste, s odchýlkou do dvoch týždňov od minuloročnej búrky.s

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Mars
Srdce Marsu, odfotené družicou Mars Global Surveyor Zdroj: NASA

Taktiež sa zistilo, že jeden z mesiacov Marsu, Phobos, je pokrytý práškovým materiálom z  dopadu meteoritov a je hrubý aspoň 1 meter. Dáta z družice umožnili spracovať 3D mapu severnej polárnej čiapočky a zistili, že sa ľad skladá prevažne z oxidu uhličitého.

Spirit a  Opportunity

Dvojica pojazdných robotov, opustila Zem v roku 2003. Skúmala povrch, zloženie pôdy a taktiež možnú prítomnosť vody v minulosti. Od pristátia sa podarilo vozítkam zachytiť nespočetné množstvo krásnych, fotiek vo vysokom rozlíšení, ako aj mikroskopické zábery hornín a pôdy.

Mars
Záber z roveru Opportunity Zdroj: NASA

Výsledky výskumov potvrdili že Mars vo svojej minulosti býval bohatý na vodu. Medzi dunami našli vyschnuté jazerá, ktoré sa kedysi dávno vyparili. Piesok bol opracovávaný vodou a  vetrom, následkom čoho skamenel a nasiakol od podzemnej vody. Oba roboty prekonali svoju plánovanú životnosť. Spirit ukončil svoje vysielanie v marci 2010, no Opportunity vysiela dodnes a  v roku 2015 sa stroju podarilo prekonať rekord za najdlhšiu púť na povrchu inej planéty, prešla 42 km.

Mars Phoenix

Misia Fénix odštartovala v  roku 2007. Drobný pristávací modul bol vyslaný na severnú polárnu čiapočku s úlohou zistiť, či mohla byť červená planéta v minulosti obývateľná. Ľad, ktorý sa v tejto oblasti nachádzal bol najlepším miestom pre začatie experimentu. Po prílete zhotovila sonda niekoľko fotografií, ktoré pomohli vedcom určiť, kde by bolo najlepšie začať s analýzou pôdy.

Zem
Naša Zem, po prvýkrát odfotená z povrchu inej planéty Zdroj: NASA
Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close