Veda a výskumVesmír

Vedci zaznamenali hviezdu, ktorá bola doslova vystrelená z čiernej diery rýchlosťou, ktorá nemá obdobu

Najničivejší fenómen vo vesmíre, čierna diera, ktorému nedokáže uniknúť ani svetlo „vystrelila“ hviezdu S5-HVS1 rýchlosťou 6 miliónov km/h.

Najničivejší fenomén známeho vesmíru, čierna diera, zničí všetko, čo sa dostane do jej tesnej blízkosti. Nedokáže jej uniknúť ani len svetlo, ako sa to podarilo jednej nešťastnej hviezde?

Vyhla sa istej smrti

V  takomto netradičnom prípade môžeme len veľmi ťažko hovoriť o „úniku“. Približne pred piatimi miliónmi rokov sa nešťastnica ocitla uväznená v gravitačnom poli monštra, ktoré drieme uprostred našej galaxie. Hoci je osud hviezdy menom S5-HVS1 šťastnejší, než je v takýchto prípadoch obyčajom, čierna diera Sagittarius A  ju doslova „vystrelila“ preč z  našej galaxie, rýchlosťou až 6 miliónov kilometrov za hodinu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Hviezdu „na úteku“ sa podarilo zachytiť vedcom z  observatória v Carnagie. Hoci sa nejedná o prvý prípad, kedy by na kozmickom plátne zachytili objekt, pohybujúci sa závratnou rýchlosťou, pri tejto hviezde dokážu plne zmapovať dráhu jej pohybu, ktorá sa začína práve v  centre Mliečnej dráhy.

Je to vzrušujúci objav. Dlho sme predpokladali že čierne diery dokážu vystreliť hviezdy, avšak nikdy sme nemali v rukách priamy dôkaz, spájajúci takéto hviezdy s galaktickým jadrom, hovorí vedec Sergej Koposov.

Jedinečný vedecký objav

Podľa výskumníkov sa jedná o jasné potvrdenie Hillsovho mechanizmu, ktorý bol navrhnutý astronómom Jackom Hillsom pred 30 rokmi. Hovorí sa v ňom práve o tom, že hviezdy môžu byť z galaktického centra vystrelené, po interakcii s binárnym systémom hviezd a   čiernou dierou. Keďže podmienky v strede Mliečnej dráhy sú celkom iné, ako tie u nás, pozorovanie hviezdy S5-HVS1 môže priniesť vedcom dôležité informácie o  jej zložení, kým nadobro neopustí našu galaxiu.

Rýchlosť novoobjavenej hviezdy je tak vysoká, že nevyhnutne opustí Mliečnu dráhu a už sa nikdy nevráti, uzatvára Douglas Robert z univerzity v Oxforde.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close