SpravodajstvoVeda a výskum

Čo sa deje na prahu čiernej diery a prečo spoza nej nič neunikne?

Čierne diery sú dokonalým väzením, z ktorého nie je šanca utiecť

Jednou z častí čiernej diery je horizont udalostí a všeobecne sa berie ako bod, spoza ktorého sa už nedostanete. Za hranicou horizontu udalostí je rýchlosť, ktorá je potrebná na únik, vyššia ako rýchlosť najrýchlejšej veci vo vesmíre – svetla.

Lenže čo sa presne deje na hranici horizontu udalostí? Tejto téme sa bližšie venuje YouTube kanál Insane Curiosity. Keďže na hranici horizontu udalostí sa úniková rýchlosť rovná rýchlosti svetla a za ním je úniková rýchlosť väčšia, nič čo prejde horizontom udalostí nemôže byť zaznamenané „vonkajším svetom.“ Rovnako je to aj v prípade akéhokoľvek žiarenia, ktoré vzniká za horizontom udalostí.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Platí to aj v prípade astronauta, ktorý by „padal“ do vnútra čiernej diery. Kým sa nachádza pred horizontom udalostí, stále by mohol odosielať signál a komunikovať s vesmírnou raketou. Táto možnosť by sa však skončila v momente prechodu horizontom. Signál, ktorý by sa astronaut snažil vyslať v elektromagnetickom spektre by cestoval rýchlosťou svetla (pozn. redakcie: rádiové vlny sú súčasťou elektromagnetického spektra a tým pádom cestujú rýchlosťou svetla) a nikdy by nedorazil do cieľa. Podľa teórie relativity by signálu trvalo nekonečno času, kým by sa dostal k rakete.

Hranica neznáma

To, čo sa deje s objektom na hranici horizontu udalostí je stále predmetom výskumu. Vedci dokážu na základe známych faktov vytvoriť simuláciu, ktorá im ukáže, čo by sa mohlo diať. Ich úlohou potom je sledovať tieto stopy vo vesmíre. Priame pozorovania sa vo väčšine prípadov líšia od simulácie, čo ale neznamená, že by bola simulácia nesprávna. Vedci na základe pozorovaných dôkazov simuláciu opravia a pomocou nej získajú presnejšie výsledky.

Lenže ako pozorovať čiernu dieru? Tieto objekty sú vo vesmíre prakticky neviditeľné, pokiaľ nie sú obklopené regiónom horúcej hmoty. Ten sa nazýva akrečný disk a v jeho prítomnosti môže čierna diera vytvoriť tmavý kruh, pripomínajúci tieň. Ten sa podarilo zachytiť aj medzinárodnej kolaborácii Event Horizon Telescope, ktorá priniesla prvý záber na čiernu dieru. Momentálne výskum napreduje a tím chce priniesť ešte detailnejšie zábery. Zameriava sa nie len na čiernu dieru v galaxii M87, ale aj na supermasívnu čienu dieru v jadre našej galaxie – Sagittarius A*.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close