Anomaly Six, dodávateľ služieb pre viaceré agentúry USA, má sledovať milióny používateľov cez mobilné aplikácie

Väzby priamo na vládne agentúry a potvrdenie špekulácií o sledovaní stoviek miliónov používateľov môžu pre spoločnosť znamenať veľký problém

Malware Adware Android
Zdroj: Vosveteit.sk

V posledných mesiacoch a týždňoch sme pomerne častými svedkami toho, že vládne špičky Spojených štátov amerických očierňujú aplikácie od čínskych vydavateľstiev, ktoré chcú úplne odstrániť z amerického trhu z údajného zhromažďovania citlivých informácií o amerických používateľoch. Prezident Donald Trump už mesiace tvrdí, že tieto citlivé údaje následne posúvajú čínske spoločnosti priamo Čínskej komunistickej strane, pričom doposiaľ nebol verejnosti predložený žiadny pádny dôkaz. Pri pohľade na najnovšie správy priamo z amerického portálu The Wall Street Journal sa však nezávislému pozorovateľovi tejto situácie doslova zahmlie pred očami. Spolupráca so spoločnosťou Anomaly Six a niektorými orgánmi USA, vyvoláva totiž viacero otáznikov.

Americká spoločnosť naviazaná na vládne agentúry sleduje stovky miliónov používateľov

Z najnovšej správy denníka The Wall Street Journal vyplýva, že dodávateľ pre vládne agentúry USA, spoločnosť Anomaly Six LLC, využíva sledovací softvér vo viac ako 500 mobilných aplikáciách, ktoré na zariadeniach používajú stovky miliónov používateľov a to nie len v USA. Podľa správ má táto spoločnosť, ktorá sídli v americkej Virgínii, platiť vývojárom mobilných aplikácií za to, aby následne implementovali sledovací kód spoločnosti Anomaly Six LLC.  Píše portál WSJ.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Za zmienku určite stojí, že spoločnosť Anomaly Six LLC je známa svojimi väzbami na vládne agentúry, keďže už v minulosti mala spolupracovať s Ministerstvom obrany USA, ako aj so spravodajskou agentúrou USA. Za spoločnosťou stojí dvojica amerických vojenských veteránov, Jeffrey Heinz a Brandan Huff, ktorí taktiež pôsobili v spravodajských štruktúrach.

Spoločnosť odmietla poskytnúť údaje vláde USA napriek tomu, že mala s federálnymi agentúrami uzavreté dohody, ktoré označila ako „nezaradené, ale dôverné“. píše portál mediaite

Konanie spoločnosti je úplne legálne

The Wall Street Journal vo svojej správe však upozorňuje, že konanie spoločnosti Anomaly Six LLC je úplne legálne. Zároveň treba povedať, že všetky zozbierané údaje sú anonymizované, takže sa nedajú naviazať priamo na daného používateľa.

Bohužiaľ, názvy aplikácií, ktoré v sebe obsahujú sledovací softvér spomínanej spoločnosti, zverejnené neboli a zrejme ani zverejnené nikdy nebudú. Určite spomenieme aj fakt, že spoločnosť Anomaly Six LLC tieto správy potvrdila a nejde o „šialený výmysel“ určený na očierňovanie. Z pohľadu nezávislých pozorovateľov však určite stojí za to počkať si na prípadnú reakciu vládnych špičiek Spojených štátov amerických, keďže ich postoj ku tomuto typu správania zo strany vlastných dodávateľov môže byť viac než zaujímavý.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre