SpravodajstvoVeda a výskum

Vedci zachytili signál, 6-násobne väčší než predpokladali a dodnes nevedia jeho pôvod

Nie je jasné ani to, či sa ku nám signál dostal z vnútra našej galaxie alebo nie

V roku 2006 sa vedcom podarilo počas hľadania vzdialených vesmírnych signálov naraziť na neuveriteľne hlasný „hukot.“

Zvuky vesmíru sa vedci pokúšali zaznamenať špeciálnym nástrojom, ktorý bol pripevnený o veľký balón. Vo výške 37 km zariadenie načúvalo zvukom vesmíru. Podarilo sa mu zachytiť niečo, čo bolo až 6-krát hlasnejšie, než kozmológovia očakávali. Signál bol príliš hlasný na to, aby to bola mladá hviezda a väčší než rádiové signály vzdialených galaxií. Píše portál Space.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Dodnes vedci nevedia, čo mohlo signál spôsobiť. Obávajú sa, že by záhadný signál mohol zmariť snahy zachytiť iné signály, ktoré prišli z prvých hviezd, krátko po veľkom tresku.

„Bol by super nápad vytvoriť film o tom, ako naše ukazovatele vystrelili na šesťnásobok predpokladanej hodnoty, avšak k tomuto objavu sme postupne dospievali niekoľko mesiacov. Tak či tak, išlo o veľké prekvapenie,“ hovorí vedec z NASA, Dale J. Fixsen.

Zdroj signálu

Vedci, ktorí pracovali na projekte tvrdia, že ide rozptýlený signál, ktorý prichádza zo všetkých smerov, čiže ho pravdepodobne nevytvoril len jeden kozmický objekt. Zaujímavosťou je, že signál mal podobné frekvenčné spektrum ako rádiové emisie, prichádzajúce z našej galaxie. Signál by teda mohol byť akousi rádiovou emisiou, ktorú vydávajú vzdialené galaxie a preto sa javí, akoby signál prichádzal z viacerých miest. Al Kogut,  vedec pracujúci na projekte, tvrdí, že vo vzdialenom vesmíre nemôže existovať 6-krát viac galaxií, než doteraz vedci predpokladali. Práve vďaka tomu verí, že by signál mohol poukazovať na výnimočný zdroj.

„Je to zaujímavá situácia… existujú dobré argumenty na to, prečo signál pochádza z našej galaxie a existujú dobré argumenty na to, prečo nemôže,“ vysvetľuje Al Kogut.

Jeden z dôvodov, prečo signál nepochádza z našej galaxie, je, že sa neriadi priestorovou distribúciou rádiových signálov v galaxii. Napriek tomu by mohlo ísť o signál, ktorý sa nachádza pri nás blízko. To je ale nepravdepodobné. Vedci sa však zhodli, že zdroj signálu môže byť buď zlučovanie skupiny galaxií, alebo veľký počet doteraz neznámych zdrojov, ktoré vysielajú rádiové signály do vesmíru.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close