Hypotéza „zimného spánku“ je ďalším vysvetlením, prečo sme ešte neobjavili mimozemšťanov

Fermiho paradox sa zamýšľa nad tým, prečo sme neobjavili žiadnu mimozemskú civilizáciu, ak je život vo vesmíre bežný

Mimozemšťania
Zdroj: Pixabay.com (KELLEPICS)

Teória „zimného spánku“ je teóriou, ktorá poskytuje teoretické riešenia na fermiho paradox. Ten vznikol v roku 1950, keď sa intenzívne skúmal mimozemský život. Americko-taliansky fyzik, Enrico Fermi, sa pozastavil nad tým, že sa nám nepodarilo objaviť žiadnu mimozemskú civilizáciu aj napriek vysokej pravdepodobnosti jej existencie. Píše o tom portál Universe Today.

Fermiho paradox teda poukazuje na rozpor medzi vysokou pravdepodobnosťou existencie mimozemského života a tým, že sa doteraz nenašiel žiaden dôkaz o jeho existencii. Paradox sa pokúšalo vyriešiť už mnoho vedcov, následkom čoho vznikali rôzne hypotézy. Príkladom je aj hypotéza „zimného spánku,“ ktorá tvrdí, že mimozemšťania nie sú mŕtvi, alebo neexistujúci, ale že sa momentálne nachádzajú v štádiu spánku.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Inšpirácia pre túto teóriu

Táto teória si berie inšpiráciu z prírody. V nej sa niektoré organizmy, cez určité obdobie, uložia do stavu hibernácie. Z toho nám vychádza, že dôvod, prečo  sme sa nestretli so žiadnou mimozemskou civilizáciou je ten, že spia a čakajú na lepšie podmienky. Myšlienku priniesli po prvýkrát vedci Anders Sandberg, Stuart Armstrong a Milan Cirkovic, z Future of Humanity Institute. V štúdii sa opierali o predchádzajúce výskumy z roku 2013, kedy vedci uplatnili fermiho paradox aj na galaxie mimo Mliečnej dráhy. Vyššie spomínaní vedci tvrdili, že pokročilá civilizácia dokáže cestovať medzi galaxiami. To, ako sa meria vyspelosť galaxie popisuje Kardašovova škála.

Teória o zimnom spánku má však svojich oponentov. Druhá strana tvrdí, že v merítku celého vesmíru, v ktorom sa ukrývajú miliardy galaxií by malo existovať dostatok civilizácií, z ktorých nie každá bude fungovať na princípe hibernácie. Znamená to, že aj napriek tejto teórii by mali existovať civilizácie, ktorých stopy by sme vedeli zachytiť.

To, prečo sme na žiadnu civilizáciu nenarazili, môže vysvetľovať aj teória veľkého filtra. V skratke ide o to, že moderným civilizáciám musí niečo brániť v prirodzenej evolúcií, pravdepodobne nejaká katastrofa. Táto pohroma znamená spravidla koniec celej civilizácie. Teória veľkého filtra je taktiež jedným z možných odpovedí na fermiho paradox.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre