Novú generáciu vlajkových procesorov Kirin už v budúcom roku neuvidíme, potvrdzuje Huawei

Nedávne špekulácie definitívne potvrdil priamo jeden z vrcholných predstaviteľov spoločnosti Huawei, Richard Yu

Huawei TSMC procesory
Zdroj: Huawei, TSMC, Vosveteit.sk (koláž)

Obchodná vojna medzi Čínou a USA, ktorá trvá už niekoľko mesiacov, si už čoskoro vyžiada obrovskú daň, ktorá určite ovplyvní trh so smartfónmi v budúcom roku. Reč je o zákaze akýchkoľvek dodávok spoločnosti Huawei zo strany amerických spoločností poprípade od spoločností, ktoré využívajú americké technológie. Pomerne nedávno podpísaný zákaz nadobudne platnosť už 15. septembra a podľa doterajších špekulácií znemožní spoločnosti Huawei prístup ku vlajkovým procesorom Kirin, ktoré pre Huawei vyrába známa spoločnosť TSMC. Doterajšie špekulácie najnovšie potvrdzuje jeden z vrcholných predstaviteľov spoločnosti Huawei, Richard Yu, informuje portál Engadget.

Novú generáciu vlajkových procesorov Kirin neuvidíme

Richard Yu počas nedávneho summitu prezradil, že spoločnosť Huawei bude po tomto dátume odkázaná na už objednané a vyrobené dodávky vlajkových procesorov Kirin 9000, ktoré sme doposiaľ poznali pod označeniami Kirin 1000, ši Kirin 1020. Nový vlajkový procesor bude logicky poháňať nadchádzajúcu vlajkovú loď spoločnosti Huawei – model Mate 40. Pri ďalších generáciách vlajkových smartfónov však podľa slov Richarda Yu nemôžme očakávať, že budú poháňané procesormi Kirin, ktoré si spoločnosť navrhuje sama. Bohužiaľ, ich výrobu zaobstaráva už spomínaná spoločnosť TSMC, ktorá však využíva americké technológie a po dátume 15. septembra nebude môcť so spoločnosťou Huawei obchodovať, či dodávať nové mikročipy.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Urobili sme obrovské investície do výskumu a vývoja a prešli náročnou cestou. Bohužiaľ, pokiaľ ide o výrobu polovodičov, spoločnosť Huawei sa nepodieľala na investovaní do výroby v tejto oblasti; robili sme iba dizajn čipov, ale vynechali sme výrobu čipov.“

Čisto čínska alternatíva zrejme neexistuje

Spoločnosť Huawei je čiastočne v slepej uličke, keďže sa v domovskej Číne nemá na koho obrátiť. Najväčší výrobca mikročipov v Číne, SMIC, ktorý sídli v Šanghaji, údajne nemá prostriedky na výpadok dodávok od spoločnosti TSMC, čo potvrdil aj samotný Richard Yu, ktorý pripustil aj oneskorenie dodávok smartfónov zo série Mate 40.

Pre prípadných záujemcov o nový vlajkový smartfón od spoločnosti Huawei to určite nie sú dobré správy. Pošuškáva sa aj o tom, že spoločnosť Huawei nemusí zvládnuť medzinárodné dodávanie nových smartfónov, pričom by sa mohla uchýliť aj ku možnosti, že by novú sériu mierila primárne na domáci trh.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre