USA sľubuje „čistú“ internetovú sieť bez čínskych aplikácií a bez sieťových prepojení s Čínou

Odvážne plány len nedávno predstavil Minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Mike Pompeo

USA vs China
Zdroj: wikimedia.org

Obojstranná nenávisť Spojených štátov amerických a Číny opäť naberá na obrátkach. Po stále neutíchajúcej obchodnej vojne, odstráneniu čínskych telekomunikačných spoločností z amerického trhu a po nedávnom zablokovaní aplikácie TikTok, zverejnilo americké Ministerstvo zahraničných vecí ďalší odvážny plán, ktorý zrejme pochová akékoľvek vzťahy týchto dvoch celosvetových veľmocí.

Odvážne slová ministra zahraničných vecí USA

Ako informoval spravodajský portál CNBC.com, americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo na nedávnom tlačovom brífingu odhalil 5 bodov, ktoré majú docieliť čistú americkú internetovú sieť bez čínskych aplikácií a technológií.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„S materskými spoločnosťami so sídlom v Číne predstavujú aplikácie ako TikTok, WeChat a ďalšie významné aplikácie, hrozby pre osobné údaje amerických občanov, nehovoriac o nástrojoch na cenzúru obsahu Čínskej komunistickej strany,“ uviedol na tlačovom brífingu Mike Pompeo.

Počas brífingu taktiež uviedol, že plánuje spolupracovať a komunikovať s Ministerstvom obchodu USA, vlastným Ministerstvom zahraničných vecí USA ako aj s Ministerstvom obrany USA, ktoré by mali spoločnými silami zamedziť čínskym poskytovateľom cloudových služieb zhromažďovať, ukladať a spracovávať údaje v Spojených štátoch amerických.

Úplné odstrihnutie od amerických aplikácií a vývojárov

Ďalším ráznym opatrením má byť úplne odstavenie čínskych výrobcov telekomunikačných zariadení od inštalácie aplikácií od amerických spoločností. V praxi by to teda znamenalo, že na smartfónoch „nedôveryhodných spoločností“, ako je napríklad Huawei, by v budúcnosti možno nemuseli byť dostupné nie len služby spoločnosti Google, ale ani známe aplikácie ako Facebook, Instagram, či služby od softvérového giganta Microsoft.

Poslednými krokmi vlády USA má byť zabránenie čínskym operátorom pripojiť sa do amerických telekomunikačných sietí, ako aj zabránenie čínskej vládnej strane obrazne povedané podkopávať oceánske internetové káble s cieľom získavať citlivé spravodajské informácie.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre