SpravodajstvoVeda a výskum

Koľko potenciálne obývateľných planét sa môže nachádzať v jednej hviezdnej sústave?

Inšpiráciou pre nový výskum bola hviezdna sústava TRAPPIST-1

Za posledné desaťročia sa potvrdilo viac ako 4-tisíc planét, ktoré existujú mimo našej Slnečnej sústavy. Ich štúdiom sa vedcom podarilo presnejšie zistiť, aké podmienky prevažujú na exoplanétach a aká je pravdepodobnosť, že budú obývateľné, píše portál Universe Today.

Ukázalo sa, že prekvapivo veľké množstvo planét vo vesmíre by dokázalo podporovať život. Ide o výsledok štúdie vedcov, ktorí sa snažili bližšie špecifikovať veľkosť obývateľnej zóny. Obývateľná zóna je vzdialenosť od hviezdy, v ktorej sú podmienky dostatočne priaznivé na to, aby sa na povrchu planéty mohla vyskytovať voda v kvapalnom skupenstve. Ak by sa planéta nachádzala pri hviezde bližšie, voda by sa následkom teploty vyparila. Ak by sa planéta nachádzala ďalej, voda by naopak zamrzla. Výsledok štúdie ukázal, že ak by sa v sústave nenachádzal žiaden plynný obor, typ planéty podobný Jupiteru, (pozn. redakcie: kvôli veľkosti a gravitačnej sile) môže mať daná sústava až 7 obývateľných planét. K tomuto číslu sa dopracovali analýzou rôznych typov hviezd a veľkosti ich obývateľnej zóny. 

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
obývateľná zóna
Ilustrácia hviezd a ich obývateľných zón. Zdroj: NASA/Kepler Mission/Dana Berry

Počet planét v obývateľnej zóne hviezdy

Štúdia bola vedená profesorom astrobiológie z kalifornskej univerzity, Stephenom Kaneom. S výskumom mu pomohli aj vedci z univerzity Berkley. Štúdia bola inšpirovaná výskumom hviezdnej sústavy TRAPPIST-1, ktorá sa nachádza neďaleko nás. Hviezda, okolo ktorej obieha až 7 skalnatých planét, je červeným trpaslíkom. Tento objav, spolu s ďalšími objavmi planét okolo červených trpaslíkov, viedlo vedcov k zamysleniu sa, koľko potenciálne obývateľných planét môže hviezda mať.

„Chcel som zistiť nie len, koľko obývateľných planét môže sústava mať, ale aj to, prečo má naša Slnečná sústava jednu obývateľnú planétu. Podľa mňa to nie je fér,“ hovorí Stephen Kane.

Pre potreby štúdie tím vytvoril modelové sústavy s rôznymi typmi hviezd, veľkosťami planét a ich obežnými dráhami. Typy hviezd boli pre štúdiu najdôležitejším parametrom. Je známe, že väčšie, jasnejšie a horúcejšie hviezdy majú širšiu obývateľnú zónu. Menšie a chladnejšie hviezdy, vrátane Slnka, majú obývateľnú zónu o čosi užšiu. Ďalším dôležitým faktorom bola obežná dráha samotných planét. Čím pravidelnejšia bola, tým lepšie. Čím širšia je obývateľná zóna okolo hviezdy, tým viac planét sa môže v nej nachádzať.

V súčasnosti astronómovia identifikovali len niekoľko sústav, ktoré majú viacero planét vo svojej obývateľnej zóne. Medzi ne sa radí aj sústava Beta Canum Venaticorum, ktorá sa nachádza 27.5 svetelných rokov od nás.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close