„Modlil som sa za bezpečné pristátie astronautov,“ tvrdí Elon Musk po návrate modulu Crew Dragon

Úspešný let podľa jeho slov započal novú éru vesmírnych letov

Crew Dragon
Zdroj: NASA TV

Hlava spoločnosti SpaceX, Elon Musk, privítal astronautov, ktorí sa v nedeľu, 2. augusta, vrátili z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Astronautmi bola dvojica Bob Behnken a Doug Hurley, ktorí boli zároveň prvými ľuďmi, ktorí mali možnosť vyskúšať si novú kapsulu spoločnosti SpaceX, Crew Dragon. Po dvojmesačnom pobyte na vesmírnej stanici bezpečne pristáli v zálive neďaleko Floridy. Po pristáti sa lietadlom dostali do Houstonu, kde ich privítal Elon Musk, ale aj administrátor NASA, Jim Bridenstine, píše portál Space.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Po pristátí som si povedal vďaka Bohu. Nie som veľmi veriaci človek, no za ich bezpečný návrat som sa modlil,“ hovorí Elon Musk.

Testovací let, nazvaný Demo-2, bol prvým letom s ľudskou posádkou, v komerčnom programe americkej NASA. Tento projekt má za cieľ najať komerčné firmy, ktoré by prebrali prepravu astronautov na vesmírnu stanicu, zatiaľ čo sa NASA zameria na Mesiac. V programe je zapojená aj spoločnosť Boeing, so svojim modulom Starliner, ten sa však kvôli chybe počas testovacieho letu na vesmírnu stanicu nedostal.

„Myslím, že tento let predznamenáva novú éru vesmírnych letov. Letíme na Mesiac a chystáme sa na ňom postaviť základňu. Potom pošleme prvých ľudí na Mars a začneme multiplanetárny život. Myslím, že je to naozaj nový vek vesmírneho objavovania,“ povedal Musk po návrate astronautov na Zem.

Musk taktiež spomenul podmienky, v ktorých sa testovací let odohrával. Astronauti leteli do vesmíru počas celosvetovej pandémie. Podľa jeho slov ide o úspech, ktorý prinesie radosť bez ohľadu na to, kde na svete sa nachádzate.

„Počas týchto ťažkých časov sa ku nám veľa dobrých správ nedostáva. Myslím, že tento testovací let je jedna z univerzálne dobrých vecí, ktoré vám dokážu rozjasniť deň,“ hovorí Elon Musk.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre