Je to oficiálne. Briti odstrihnú Huawei od svojej 5G siete

Huawei si v Británii v spojitosti s 5G sieťami „neškrtne“

5G
Zdroj: Vosveteit.sk a pixabay.com

Čínsky technologický gigant, spoločnosť Huawei Technologies je aktuálne uprostred ekonomického konfliktu medzi americkou administratívou a Pekingom, pričom je na spoločnosť z viacerých strán neustále vyvíjaný tlak. Obzvlášť v prípade 5G sietí, kde postupne, ale isto pribúdajú jednotlivé krajiny, ktoré vylučujú Huawei z možnej kooperácie.

Jedným z partnerov, ktorý proti Huawei dlho nič nemal, boli Briti. Ešte v máji sme mohli čítať o tom, že Briti zredukujú vplyv Huawei v krajine, a teraz sa to deje, pričom nový plán je výrazný odlišný do toho pôvodného, ktorý začiatkom roka znel, že Huaweiu bude povolené podieľať sa na budovaní 5G sietí v objeme do 35%.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Huawei nebude súčasťou britskej 5G siete

Briti aktuálne zakázali prítomnosť spoločnosti Huawei v národnej 5G sieti. Informuje o tom portál nytimes.com. Okrem iného Briti zakázali nakupovanie telekomunikačných komponentov od čínskeho technologického giganta. Zároveň všetky komponenty, či zariadenia, ktoré boli už zakúpené, tak do roku 2027 musia byť nahradené alternatívnymi výrobkami. 

„V januári Británia uviedla, že zariadenia Huawei by sa mohli vo svojej novej 5G sieti používať v obmedzenom rozsahu. Odvtedy však predseda vlády Boris Johnson čelil rastúcemu politickému tlaku na domácom trhu, aby sa postavil proti Pekingu tvrdšie a v máji USA zaviedli nové obmedzenia s cieľom narušiť prístup spoločnosti Huawei k dôležitým zložkám.“ píše Nytimes.

Dnešný zvrat preto predstavuje otočenie paradigmy o 180%. Ešte v januári totiž Britská národná bezpečnostná rada (NCS) hovorila, že telekomunikačné vybavenie Huawei nebude nasadené v blízkosti citlivých geografických lokalít, ako sú napríklad jadrové lokality, vojenské jednotky a podobne. Okrem iného, ako sme už vyššie spomínali, tak Huawei bol obmedzený aj v objeme dodávok pri budovaní infraštruktúru.

Hlavní kritici spoločnosti Huawei totiž hovoria, že spoločnosť má úzke väzby na čínsku vládu, v dôsledku čoho je bezpečnostným rizikom pre všetky krajiny, ktoré si „pustia“ Huawei na svoje územie. Spoločnosť Huawei dlhodobo tieto obvinenia popiera, a žiada zverejnenie dôkazov odhaľujúcich takéto správania. To však zjavne nepresvedčilo Britov, aby dali Huaweiu šancu.

„Ako sa fakty zmenili, zmenil sa aj náš prístup,“ povedal v utorok popoludní minister vlády zodpovedný za telekomunikácie Oliver Dowden. „Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale je to správne pre telekomunikačné siete v Spojenom kráľovstve, pre našu národnú bezpečnosť a naše hospodárstvo, a to ako teraz, tak aj dlhodobo.“

Huawei sa k tomuto už stihlo vyjadriť, pričom vyjadrilo sklamanie z tohto kroku krajiny.

„Ide o zlú správu pre kohokoľvek v Spojenom kráľovstve s mobilným telefónom. Hrozí, že sa Británia dostane do digitálneho pomalého pruhu“, povedal Ed Brewster, hovorca spoločnosti Huawei U. K., ktorý ďalej dodal: „Bohužiaľ, naša budúcnosť v Spojenom kráľovstve sa politizovala. Ide o obchodnú politiku USA a nie o bezpečnosť. „

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre