Šéf Roscosmosu prirovnáva projekt Artemis k NATO

„Svoj program nevidia ako medzinárodný, ale ako podobný k NATO...“

Artemis
Zdroj: NASA

Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos, Dmitry Rogozin, sa v rozhovore pre kp.ru nelichotivo niekoľkokrát vyjadril k programu Artemis, za ktorým stojí americká NASA.

„Projekt Artemis je aktuálne pre NASA politickým projektom“

Na otázku týkajúcu sa s kým pošlú ľudí na povrch Mesiaca, Rogozin povedal, že:

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Pre USA je to práve teraz politický projekt. S lunárnym projektom vidíme, že sa naši americkí partneri vzdávajú princípov spolupráce a vzájomnej podpory, ktoré sa vyvinuli v spolupráci na ISS. Svoj program nevidia ako medzinárodný, ale ako podobný k NATO. Je tu Amerika, všetci ostatní musia pomáhať a platiť. Úprimne povedané, nemáme záujem zúčastniť sa na takomto projekte. “

Americká NASA s Ruskom spolupracuje už približne 2 dekády na Medzinárodnom vesmírnom programe. Hoci NASA je zjavne lídrom programu Artemis, tak skôr inklinuje ku kooperácii s Japonskom, Kanadou a niekoľkými ďalšími európskymi krajinami. Ruský vesmírny program v súčasnosti nemá žiadnu konkrétnu úlohu v plánoch NASA v skúmaní vesmíru s výnimkou kooperácie na obežnej dráhe Zeme.  Druhým dychom však treba dodať, že ešte v máji tohto roka Rusko prostredníctvom slov zastupujúceho šéfa Roscosmos prejavilo záujem ohľadne možnej kooperácie.

Rogozin v rozhovore ďalej hovoril o efektívnejšej spolupráci s Čínou v spojitosti s budúcimi projektmi skúmania Mesiaca, prípadne vesmíru. „Rešpektujeme ich výsledky,“ povedal Rogozin a dodal, že ázijský národ „je určite našim partnerom“, ktorý napreduje. Okrem iného povedal, že „Dnešné vzťahy medzi Ruskom a Činov sú veľmi dobré…“, ďalej doplnil: „Na úrovni našich prezidentov, ako aj na úrovni politického vedenia vo všeobecnosti.“ Rogozin ďalej hovoril o tom, že Rusko je vo viacerých oblastiach popredu pred Čínou, ale aj krajina ďalekého východu robí významné kroky vpred. Pričom dodal, že synergia medzi oboma krajinami v tejto oblasti definitívne existuje.

Rogozin ďalej rozprával aj o Európanoch, ako o spoľahlivých partneroch. Spomenul napríklad misiu ExoMars, ktorá je aktuálne naplánovaná na rok 2022 (pozn. redakcie: pôvodný termín bol v tomto roku). Ide o kooperáciu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Ruskej vesmírnej agentúry (Roscosmos), prostredníctvom ktorej chcú hľadať známky po biologickom živote na Marse.

„Vesmír je dôležitým mostom interakcií medzi USA a Ruskom“

Smerom k USA v závere dodal, že bez ohľadu na to čo sa deje s globálnymi vzťahmi, tak vesmír je aj naďalej „dôležitým mostom interakcií“.

„So Spojenými štátmi je pre všetko, čo sa deje v našich vzťahoch v globálnom zmysle, vesmír naďalej dôležitým mostom interakcie. Udržiavam svoje priateľstvá so svojimi partnermi v Spojených štátoch. A predovšetkým s mojím kolegom Jimom Brandensteinom, ktorý stojí za NASA. Dúfam, že táto spolupráca bude pokračovať a bude menej ovplyvnená zlou politickou situáciou, ktorá bohužiaľ, prichádza dnes z Washingtonu.“

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre