Čo je to ISO a aký má význam pri fotografovaní?

Čo to vlastne skratka ISO znamená a čo toto nastavenie kamery ovplyvňuje?

Samsung Fotoaparat Galaxy S20 Plus
Zdroj: Vosveteit.sk

Pri expozícii fotografií treba brať do úvahy tri hlavné nastavenia. Ide konkrétne o clonu, rýchlosť uzávierky a ISO. Častokrát sa tieto tri nastavenia označujú aj ako „expozičný trojuholník“. Dôvodom je, že na to, aby výsledná fotografia bola z technickej stránky dobrou, tak musíte dosiahnuť „rovnováhu“ medzi týmito tromi nastaveniami. Ide vcelku o zložitý proces, ktorý smartfóny spracovávajú automaticky na základe algoritmov. Neznamená to však, že tieto hodnoty nie je možné upravovať aj manuálne, a prípadne dosiahnuť lepšiu kvalitu výslednej fotografie. Dnes sa pozrieme práve na ISO a význam týchto nastavení.

Čo je to ISO a aký má význam?

Skratka ISO, ktorá sa tak častokrát spomína, pochádza od organizácie „International Organization for Standardization“. V preklade to znamená Medzinárodná organizácia pre normalizáciu. Ide o organizáciu, ktorá harmonizuje rôzne priemyselné normy vrátane tých fotografických. ISO môže mať rôzne hodnoty, pričom vo veľmi jednoduchej podobe označuje tento pojem, ako bude snímač fotoaparátu (či už klasického alebo toho zo smartfónu a podobne) citlivý na svetlo.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Čím je nižšia hodnota ISO, tak tým je senzor menej citlivým na svetlo. V praxi to vo väčšine prípadov znamená, že na vytvorenie kvalitnej fotografie pri nedostatku svetla budete potrebovať dlhší čas uzávierky, aby zachytil dostatok detailov snímaného obrazu. Zvýšením ISO sa senzor stáva zas viac citlivejším na svetlo, čo Vám umožňuje robiť kvalitnejšie fotografie v tmavšom prostredí, napríklad večer. Na druhej strane treba povedať, že ak senzor bude príliš citlivým na svetlo, tak „prepálite“ výslednú fotografiu, prípadne vznikne silný šum obrazu. Inými slovami, treba hľadať „kompromis“ v nastaveniach kamery, aby výsledná fotografia bola v požadovanej kvalite.

Ako sa ISO meria

ISO je hodnota udávaná v číslach. Štandardne si výrobcovia zvykli na ISO normy 200, 400, 800, 1600, a podobne (hodnota sa zdvojnásobovala). Nové smartfóny, či kamery, však už ponúkajú aj menšie prírastky ISO. Koncept je však stále rovnaký. Čím je číslo väčšie, tak tým je senzor citlivejší na svetlo.

nastavenia ISO_kamera smartfonu
Zdroj: Vosveteit.sk

Účinky zmeny hodnoty ISO sú tak vcelku ľahko pochopiteľnými. Čím vyššia hodnota, tak tým viac sa zosvetlí obraz. Druhým dychom však treba dodať, že zvýšením ISO sa vytvára viac šumu (nemusí to byť však vždy tak). Pre lepšiu ilustráciu si môžete nižšie pozrieť identickú fotografiu s ISO 400 a ISO 1600.

ISO_rozdiely
Zdroj: Vosveteit.sk

Ako môžete vyššie vidieť, tak ide o dve identické fotografie, pričom jedna je výrazne svetlejšou v porovnaní s druhou, pričom časť zachyteného obrazu je „prepálenou“. Vo všeobecností však platí, že pri nižšom ISO je možné dosiahnuť lepšiu kvalitu fotografií.  Tu však treba dodať, že to závisí aj od prostredia, snímaného predmetu, ako aj ďalších nastavení a vlastností kamery.  Vo všeobecnosti sa ISO používa za podmienok, ak je svetla príliš veľa, prípadne málo.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre