SpravodajstvoVeda a výskum

Vesmírni kolonisti si časom vytvoria svoju vlastnú reč, ktorej nemusíme rozumieť

Nová teória tímu lingvistov popisuje zmeny, ktoré by sa mohli udiať v prípade kolonizácie inej planéty

Kolonizácia vzdialených hviezd, či cesta vesmírnou raketou, ktorá by dokázala prepraviť stovky ľudí, rastlín či zvierat. Aj takéto témy sa objavujú vo vedecko-fantastických dielach a vedci dúfajú, že sa jedného dňa stanú realitou.

Generačná loď je druh rakety, ktorá je prispôsobená na ubytovanie niekoľkých generácií ľudí. Ide o jeden z niekoľkých futuristických konceptov, vďaka ktorému by ľudstvo dokázalo osídliť vzdialené hviezdy. Tento nápad so sebou prináša aj niekoľko negatív. Niekoľko generácií by sa narodilo do uzavretého prostredia. To by mohlo viesť k biologickým problémom a mutáciám, ktoré vedci nedokážu predpovedať.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

K najbližšej hviezde by nás mohla dopraviť generačná loď. Dnes je to však koncept hodný science fiction, a pravdepodobne dlho aj bude

Nová štúdia však tvrdí, že by sa menil aj samotný jazyk. Tím lingvistov študoval zmeny v jazyku v prípadoch, že sa dve komunity od seba oddelili. Ako príklad môžu byť nárečia, ktorým v niektorých prípadoch naozaj ťažko rozumieť a to sú dve skupiny ľudí oddelené len niekoľko desiatok, možno stoviek kilometrov. V kozmickom merítku by išlo o ohromné vzdialenosti a jazyk budúcich kolonistov by sa mohol stať nerozoznateľný od toho nášho. Píše o tom portál Science Alert.

Zmeny v jazyku

„Ak sa nachádzate na generačnej lodi, vzniknú nové koncepty, nové sociálne problémy, ktoré bude treba vedieť adresovať. Ľudia si vytvoria vlastný spôsob, ako o nich hovoriť a z toho sa stane slovník jednej konkrétnej lode. Ľudia na Zemi sa o týchto nových slovách nedozvedia, ak nevznikne logický dôvod im o nich povedať,“ hovorí lingvista Andrew McKenzie.

Ako príklad spomenuli polynézskych námorníkoch, ktorí obývali ostrovy v tichom oceáne medzi rokmi 3 000 – 1 000 p.n.l. Korene týchto námorníkov sú na Taiwane, avšak proces expanzie viedol k vývoju nových kultúr. Polynézske jazyky, ktoré vznikali sa už vôbec nepodobali na reč ich predkov.

„Čím ďalej sa ľudia dostanú, tým sa budú menej rozprávať s ľuďmi na Zemi. Prejde generácia a u nás už neostane nikto, s kým by sa mohli porozprávať a v podstate, nevedeli by ani čo nám povedať. Komunikácia by trvala celé roky a na odpoveď by museli čakať rovnako dlho,“ pokračuje McKenzie.

Ak si nebudú kolonisti zaznamenávať gramatiku, rozdiely medzi jednotlivými „nárečiami“ sú nevyhnutné. Zaznamenávať si ich by bolo podľa lingvistov zbytočné, pretože aj na Zemi sa každým rokom jazyk mení.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close