SpravodajstvoVeda a výskum

Vedci zistili, čo vytvorilo záhadnú „gélovitú“ substanciu na odvrátenej strane Mesiaca

Čínska sonda Yutu-2 našla záhadnú látku, ktorá až tak záhadná nebola

V malom kráteri na odvrátenej strane Mesiaca našiel minulý rok čínsky rover Yutu-2 netradičnú „gélovitú“ substanciu. Po analýze fotografii a následnom porovnávaní so vzorkami z misie Apollo sa zistilo, že je to niečo, čo by ste na Mesiaci čakali – kus skaly.

Nie však úplne obyčajný. Skala sa podľa všetkého roztavila v teple meteorického nárazu. Následne sa vytvorila tmavozelená, lesklá, sklovitá hmota. Píše o tom portál Science Alert.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Mesiac
Vzorka mesačnej brekcie. Zdroj: Wikimedia

„Rover misie Chang’e-4 objavil tmavú, zelenkavú horninu, ktorá sa roztavila po náraze v kráteri Von Kármán. Tá sa identifikovala ako brekcia (pozn. redakcie: druh horniny),“ píše sa vo vedeckej práci.

Prvotné zábery zhotovil rover Yutu-2, ku koncu roka 2019. Hornina bola opisovaná ako gélovitá, čo vedcov fascinovalo. Nepodobala sa totiž na nič, čo sa dá bežne nájsť na mesačnom povrchu. Mesiac je totiž suchým a prašným miestom. O čosi neskôr boli zverejnené ďalšie zábery, ktoré potvrdili lesklú povahu tvaru. Zároveň sa potvrdilo, že sa nejedná o navlhnutý objekt.

Mesiac
Záhadná skala nájdená na odvrátenej strane Mesiaca. Zdroj: CNSA/CLEP

Analýza záhadnej skaly

Detailnejšie zábery z panoramatickej kamery a spektometra definitívne potvrdili, že sa jedná o roztavenú skalu, pravdepodobne po náraze meteoritu. Údaje zo spektometra umožnili vedcom z čínskej akadémie vied analyzovať odrazené svetlo a pomocou neho určiť chemickú kompozíciu skaly.

Regolit sa podarilo určiť jednoducho, avšak zelená, lesklá časť robila vedcom problémy. Nakoniec sa zistilo, že sa podobá na dve vzorky, ktoré doniesli astronauti z misií Apollo 15 a Apollo 17. V oboch prípadoch išlo o brekciu, horninu ktorá sa skladá z kusov skaly, ktoré sú spojené kvalitnejším materiálom. V tomto prípade ide o regolit spojený obsidiánom.  

Vedci konštatujú, že je veľmi pravdepodobné, že náraz meteoritu roztavil časť regolitu, ktorý sa spojil s neroztaveným regolitom a vznikla tak brekcia. Náraz meteoritu sa nemusel odohrať v krátery, kde bola nájdená táto skala, pretože materiál je mix z dvoch rôznych kráterov. Po náraze mohol byť roztavený regolit vymrštený a pristál v kráteri, kde ho rover Yutu-2 našiel.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close