USB Type – C výstup by v tomto roku mohol byť dodaný vo viac ako 50% smartfónoch

Postupne, ale isto dochádza k harmonizácii nabíjacích konektorov

usb-1281034_1280_opt
Zdroj: Pixabay

Portál Gizmochina.com poukazuje najnovšie na správu analytikov zo spoločnosti Omdia, ktorí poukazujú na postupnú adaptáciu technológie USB Type – C. Podľa ich odhadov, túto technológiu postupom času zavádza značná časť výrobcov smartfónov a ďalšej elektroniky. Podľa  spoločnosti v priebehu tohto roka bude na trh celkovo dodaných viac ako 50% smartfónov s týmto typom výstupu.

Red Magic 3S_USB_Type_C_recenzia
Zdroj: Vosveteit.sk

USB Type – C výstup je medzi výrobcami zariadení stále populárnejší

Správa ďalej odhaľuje, že ku koncu roku 2022 by mal tento trend natoľko narásť, že viac ako polovica elektroniky by mala disponovať USB Type – C výstupom. Bude sa to teda dotýkať napríklad notebookov, rôznych prenosných zariadení a podobne.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„USB-C už dlho sľubuje, že bude prístavom budúcnosti, a teraz je budúcnosť veľmi blízko. Omdia predpovedá, že viac ako polovica všetkých produktov v segmente smartfónov bude do roku 2020 dodaná s portom USB-C a že viac ako polovica všetkých produktov v segmentoch výpočtovej techniky  bude do roku 2022 dodávaná s aspoň jedným portom USB-C. Celková dodávka portov USB-C sa v rokoch 2019 až 2024 zvýši o 30%…“ Píše sa v publikovanej správe.

Len pre zaujímavosť, USB Type – C je vcelku „starou“ technológiou, ktorá debutovala ešte v auguste 2014, pričom k masívnemu rozširovaniu tejto technológie naprieč všetkými kategóriami zariadení (smartfóny, Bluetooth slúchadlá, notebooky,..) začalo v podstate len v priebehu posledných rokov.

Okrem nabíjania zariadenia sa port USB-C dá použiť aj na niekoľko ďalších funkcií, ako je napríklad prenos údajov, video výstup, napájanie a môže sa tiež vybaviť dodávkou USB Power Delivery pre vyššiu rýchlosť nabíjania.

Na harmonizáciu tlačí aj Európska únia

Mimochodom, ešte vo februári sme Vás informovali o tom, že Európsky parlament schválil zámer harmonizácie nabíjacích konektorov pre smartfóny, pričom Európska komisia má za úlohu vypracovať legislatívu, ktorá by prinútila výrobcov používať jednotné riešenie. Najväčším hriešnikom v tejto oblasti je podľa očakávania spoločnosť Apple, ktorá v minulosti vyjadrila znepokojenie v súvislosti s týmto opatrením. Nie je to však problém len kalifornského giganta. Aj niektorí ďalší výrobcovia neustále predstavujú smartfóny so zastaralou technológiou Micro USB. Napríklad nedávno predstavený smartfón Huawei P40 Lite prišiel s „klasickým“ nabíjacím konektorom. Ide pritom o zariadenie, ktoré je derivátom vlajkovej lode P40.

Uvítali by ste harmonizáciu nabíjacích konektorov aj Vy, alebo Vám na tom až tak nezáleží? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch. 

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre