SpravodajstvoVeda a výskum

Ťažba mesačných zdrojov by sa mohla rozbehnúť už do niekoľkých rokov

Viaceré krajiny hovoria o svojich plánoch vo vesmírnej sfére

Nedávno odhalili vedci z americkej vesmírnej agentúry NASA, že náš prirodzený satelit môže mať pod povrchom väčšie zásoby kovov, než sa predpokladalo.

„Lov“ po mesačnom ľade odhalil viac informácií o štruktúre Mesiaca

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

V apríli podpísal americký prezident, Donald Trump, nariadenie, ktoré je podkladom preto, aby Spojené štáty vrátane súkromných spoločností, mohli ťažiť mesačné zdroje a využívali ich na komerčné účely. Nariadenie chápe vesmír  skôr ako „unikátnu doménu ľudskej činnosti,“  než spoločný majetok celého ľudstva. Týmto krokom si Američania dláždia cestu k slobodnej ťažbe, bez potreby medzinárodnej zmluvy. Píše portál Oilprice.com

K nariadeniu sa vyjadrila aj ruská agentúra Roscosmos, ktorá prirovnala kroky amerického prezidenta ku kolonializmu. Druhým dychom však treba povedať, že aj Roscosmos v roku 2018 odhalil svoje plány, týkajúce sa vytvorenia trvalej základne na Mesiaci. Jedným z cieľov  Ruska zároveň je, aby mohli cestovať hlbšie do vesmíru, rovnako ako NASA.

NASA v posledných mesiacoch však vytvorila základy globálnej infraštruktúry na Mesiaci, ktoré sa nazývajú dohoda Artemis. Ide o najnovší pokus vesmírnej agentúry získať spojencov a vytvoriť mierovú spoluprácu na mesačnom povrchu. Roscosmos sa zároveň vyjadrilo, že sú otvorení diskusii o možnej spolupráci.

NASA zverejnila princípy dohody Artemis. Spomína aj ťažbu zdrojov na Mesiaci

Plány do budúcnosti

V súčasnosti sa NASA pripravuje na opätovný návrat na Mesiac. Prvá astronautka a ďalší astronaut by mali zosadnúť v polárnej oblasti Mesiaca niekedy okolo roku 2024. NASA pracuje na mesačných základniach, ktoré by zabezpečili na povrchu trvalú ľudskú posádku. India a Čína hovorili o svojich zámeroch ťažiť Helium-3, ktoré sa nachádza na našej prirodzenej družici.

Medzitým súkromníci plánujú ťažbu asteroidov, vysporiadať sa s vesmírnym odpadom, či dokonca postaviť prvú kolóniu na Marse. Miliardár a vlastník spoločnosti SpaceX, Elon Musk hovorí o svojom vlastnom pláne cesty na Mars. Geológovia, rovnako aj nové spoločnosti, zameriavajúce sa na ťažbu vesmírnych zdrojov, veria, že asteroidy sú bohaté na železo, nikel a vzácne kovy. Tvrdia, že ide o trh, ktorého suma sa pohybuje v triliónoch dolárov.

Odborníci sa zároveň vyjadrili, že kľúčovou surovinou bude na povrchu Mesiaca solárna energia. Tá sa podľa ich slov začne ťažiť ako prvá a nasledovať bude všetko ostatné. Európski vedci konštatovali, že s ťažbou mesačných surovín by sa mohlo začať už v roku 2025.

„Ľad nebude hlavným zdrojom, ktorý sa bude na Mesiaci ťažiť,“ tvrdia vedci

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close