Apple môže prísť o miliardy. Pozastavuje tisíckam čínskych vývojárov možnosť aktualizácií ich hier

Apple začína vyžadovať dodržiavania miestnej čínskej legislatívy, ktorá hovorí o potrebe licencovania platených hier v obchodoch s aplikáciami

iPhone 11 Max Pro
Zdroj: Youtube (Jon Rettinger)

Spoločnosť Apple, ktorá je známou hlavne vďaka svojim iPhone zariadeniam, ktoré sú populárnymi vo viacerých regiónoch sveta, pozastavila možnosti aktualizácie hier v čínskom App Store pre tisíce vývojárov. Dôvodom je, že im chýbajú potrebné licencie od čínskej vlády. Na tému upozorňuje portál engadget.com.

Za pozastavením aktualizácií má stať rastúci tlak zo strany čínskej vlády smerovaný ku spoločnosti Apple, aby boli dodržiavané miestne predpisy.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ide o miliardy dolárov

Ide o peniaze, a nie malé. Podľa dostupných informácií App Store v Číne generuje ročne viac ako 16-miliárd dolárov. Ide pritom len o profit z hier, ktoré sú predmetom obmedzení.

Povinnosť licencovania pritom nie je vôbec novou. Miestne orgány ju vyžadujú už od roku 2016 a dotýka sa všetkých hier, ktoré sú platenými alebo obsahujú takzvané in-app purchases, teda nakupovanie v rozhraní aplikácie. Zároveň treba dodať, že samotný proces udelenia licencie zo strany miestnych orgánov nie je vôbec jednoduchý. Od roku 2010 podľa zdrojov portálu bolo licencovaných len 43-tisíc hier v čínskych obchodoch s aplikáciami.

Odhaduje sa, že pozastavenie aktualizácií môže mať dopad približne na 60-tisíc hier. Hoci povinnosť licencovania nie je novou, tak spoločnosť Apple doteraz nechávala vývojárom „voľné ruky“ pri nahrávaní hier do obchodu, pričom nevyžadovala od nich predloženie potrebnej licencie.

Nie je celkom jasné, ako sa darilo spoločnosti Apple obchádzať tieto pravidlá po tak dlhú dobu, resp. prečo došlo k náhlej zmene vyžadovania tohto pravidla. Môžeme sa len domnievať, že k tomuto kroku bola donútená tlakom miestnych orgánov. Druhým dychom však treba dodať, že spoločnosť začala už vo februári varovať vývojárov aplikácií, že do 30. júna budú potrebovať licencie pre svoje hry. V inom prípade budú ich aplikácie zakázané a odstránené.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre