Satelit TESS americkej NASA odhalil niečo, čo sme doposiaľ ešte nevideli

„...Čakali sme, že sa bude podobať na Jupiter. To, že nevidíme žiadne plyny znamená, že sa musíme pozerať na odhalené jadro plynného obra...“

exoplaneta TOI-849b (1)
Zdroj: Youtube (Hirendra Prakash - Exoplanet Creator)

Vedci tvrdia, že objavili odhalené planetárne jadro masívnej planéty. Ide o objav, ktorý by mohol objasniť formáciu planét a ich následnú evolúciu.

Pozostatok planéty sa nazýva TOI-849b. Odhalený bol pomocou satelitu americkej vesmírnej agentúry NASA, TESS (pozn. redakcie: Transiting Exoplanet Survey Satellite). TESS sa dostal na obežnú dráhu v roku 2018 a za ten čas sa mu podarilo objaviť 50 „mimozemských svetov“, ktoré zaujali vedcov. TESS hľadá nové planéty pomocou tranzitnej metódy, čiže zaznamená drobný pokles v jase hviezdy, keď popred ňu prejde planéta, píše Space.com.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Podľa pozorovaní leží TOI-849b veľmi blízko pri svojej domovskej hviezde. Jedno obehnutie trvá planéte len 18 hodín. Planéta sa podľa tvrdení vedcov kedysi mohla podobať na planétu Neptún, no dnes by ste už veľa podobností nenašli.

Satelit TESS odhaľuje nové informácie o exoplanéte KELT-9b, ktorá je jednou z najhorúcejších, aké poznáme

Neptún je chladnou planétou, zatiaľ čo povrch TOI-849b môže mať teplotu až 1 530 °C. Vedci použili spektrografy, aby mohli presnejšie určiť vlastnosti planéty. Zistili, že TOI-849b je trikrát hmotnejší než Neptún.

„Očakávali sme, že planéta takej hmotnosti by okolo seba hromadila vodík a hélium od svojho začiatku. Čakali sme, že sa bude podobať na Jupiter. To, že nevidíme žiadne plyny znamená, že sa musíme pozerať na odhalené jadro plynného obra. To sa nám doteraz ešte nepodarilo pozorovať,“ hovorí David Armstrong, autor novej štúdie.

Násilná minulosť?

Vedci si ale nie sú zatiaľ istí, ako presne prišlo jadro o svoj plynný obal. Možností je hneď niekoľko. V minulosti mohlo do planéty niečo naraziť, alebo sa zatúlal príliš blízko ku hviezde. Vedci tvrdia, že solárna radiácia je v danej oblasti silná, nie však dosť silná na to, aby pripravila planétu o celú atmosféru.

„Je to záhada. Jadro sa nachádza v oblasti, v ktorej bežne nevídavame planéty rovnakého typu. To naznačuje, že planéta mohla mať agresívnu minulosť, ale na potvrdenie treba ešte dodatočný výskum,“ hovorí Armstrong.

TOI-849b je síce prvým objektom, ktorý mohli vedci pozorovať pri inej hviezde, naša Slnečný sústava by mohla ukrývať niečo podobné. Zvláštny kovový asteroid Psyche, by mohol byť odhalené jadro planéty, podobnej Marsu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre