BezpečnosťSpravodajstvo

Facebook potvrdil, že omylom zdieľal dáta o používateľoch tisícom vývojárov

Našťastie nedošlo k ich zneužitiu

Facebook prostredníctvom svojho blogu priznáva, že omylom zdieľal súkromné dáta používateľov neautorizovaným tretím stranám.

Podľa publikovaného príspevku spoločnosť omylom zdieľala dáta pre približne 5-tisíc vývojárov, ktorí mali prístup k informáciám o používateľoch, hoci ho už mať nemali. Ide konkrétne o dáta o používateľoch, ktorí sa v minulosti prihlásili do ich aplikácií, pričom boli dlhšiu dobu neaktívni. Aktuálne pravidlá spoločnosti Facebook neumožňujú zbieranie dát o používateľoch, ktorí boli 3 mesiace a viac neaktívnymi v jednotlivých službách.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Facebook ďalej však dodáva, že vývojári týchto aplikácií už nemajú prístup k týmto dátam.

„Z dostupných údajov za niekoľko mesiacov sme práve odhadovali, že tento problém umožnil približne 5 000 vývojárom pokračovať v prijímaní informácií – napríklad o jazyku alebo rode – a to aj po uplynutí 90 dňovej nečinnosti, hoci to naše systémy nepovoľujú.“

Facebook: „Našťastie žiadne zneužitie dát neevidujeme“

Sociálna sieť ďalej píše, že neeviduje žiadne prípady, kedy by boli tieto údaje zneužité. Spoločnosť ďalej vysvetľuje, že tento problém nastal po tom, ak niektorí z používateľov interagoval s neaktívnym používateľom prostredníctvom aplikácie, napríklad mu poslal pozvánku. Spoločnosť vniknutý problém vysvetľuje konkrétne na príklade nižšie:

„Mohlo sa to stať napríklad vtedy, keď niekto použil fitnes aplikáciu na to, aby pozval svojich priateľov z ich rodného mesta na cvičenie. Bohužiaľ sme neboli schopní identifikovať, že niektorí z priateľov mohli byť niekoľko mesiacov neaktívni,“ povedal hovorca spoločnosti.

Facebok ďalej dodáva, že tento problém vyriešili deň na to, ako ho objavili.

„Tento problém sme vyriešili deň po tom, čo sme ho našli,..“ hovorí hovorca spoločnosti.

Pravidlo o obmedzení prístupu k informáciám o používateľoch zo strany vývojárov po ich 90-dňovej inaktivite, bolo prijaté po tom, ako prepukol škandál Cabridge Analytica z roku 2018, kde došlo k zneužitiu dát približne 87-miliónoch používateľov.

Via techradar.com

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close