Teória Veľkého filtra vysvetľuje, prečo sme nenašli žiadnu mimozemskú civilizáciu

To že sme zatiaľ nenatrafili na žiadnu mimozemskú civilizáciu môže znamenať, že ľudstvo prekročilo problematický krok veľkého filtra, ktorý iné civilizácie prekonať nedokázali

Mimozemšťania
Zdroj: Pixabay.com (KELLEPICS)

Fermiho paradox je inými slovami rozpor medzi vysokou pravdepodobnosťou existencie mimozemských civilizácií a tým, že zatiaľ neexistuje žiaden dôkaz o kontakte s nimi.

„Kde sú všetci?“ opýtal sa fyzik Enrico Fermi počas obedňajšej prestávky v roku 1950.

V kontexte Fermiho paradoxu existuje teória Veľkého filtra. Ide o koncept, ktorý zaviedol profesor ekonomiky, Robin Hanson. Tvrdí, že ak sú rovnice správne a pravdepodobnosť vývoja mimozemských civilizácií je skutočne vysoká, niekde musí byť problém. Jednotlivé vývojové štádiá zaradil do deviatich krokov, od zrodu planéty až po vesmírnu kolonizáciu, píše Wikipédia. 

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Jednotlivé kroky sú:

  1. Vznik vhodného hviezdneho systému
  2. Vznik reprodukujúcich sa molekúl
  3. Jednoduchý jednobunkový život
  4. Komplexný jednobunkový život
  5. Sexuálna reprodukcia
  6. Mnohobunkový život
  7. Zvieratá s veľkým mozgom, schopné používať nástroje
  8. Štádium kde sa momentálne nachádza ľudstvo
  9. Kolonizačná explózia

Existujú rôzne protichodné teórie o tom, ktorý krok vo vývoji civilizácie môže byť problematický. Niektorí tvrdia, že vznik planéty s vhodnými podmienkami pre život, iní vidia problém v tvorbe jednoduchých organizmov. Problém veľkého filtra je, že ktorýkoľvek s uvedených krokov môže byť krokom, ktorý bráni vo vývoji vyspelej mimozemskej civilizácie.

Kde sa nachádzame my?

Zároveň prebiehajú nekonečné debaty o tom, či sa ľudstvo nachádza pred bodom, ktorý mu nedovolí posunúť sa vo vývoji ďalej, alebo sme ho už prekročili, ako jeden zo šťastných druhov. Ak sme sa ku spomínanému bodu ešte nedostali, znamená to, že kroky 1-7 sú ľahké a civilizáciu, ktorá sa snažila kolonizovať vesmír postihla neznáma katastrofa.

Príkladom môže byť objavenie jadrovej energie. Jej objavenie je pravdepodobné pre každú pokročilú civilizáciu, zároveň má táto energia potenciál danú civilizáciu aj zničiť. Rovnako je to aj s využívaním planetárnych zdrojov, ktoré v konečnom dôsledku ničia samotnú planétu. U nás na Zemi to môže byť aj proces klimatických zmien, alebo neznáma hrozba, o ktorej zatiaľ netušíme, píše portál Big Think.

To že sme zatiaľ nenatrafili na žiadnu mimozemskú civilizáciu môže znamenať, že ľudstvo prekročilo problematický krok veľkého filtra, ktorý iné civilizácie prekonať nedokázali. Ak sa nám podarí nájsť len jednu civilizáciu, zatiaľ čo vesmír by mal byť plný života, znamená to, že je veľký filter pred nami a ľudstvo bude musieť čeliť výzve, ktorá rozhodne o jeho ďalšom osude.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre