Vybíja sa vám rýchlo batéria smartfónu? Toto sú najčastejšie príčiny!

Vybíja sa vám batéria smartfónu až príliš rýchlo? Pozrite sa, aké sú najčastejšie dôvody, prečo sa batéria Vášho smartfónu rýchlo vybíja.

Android bateria
Zdroj: vosveteit.sk, pixabay.com (Manuchi )

Rýchlo vybíjajúca sa batéria nemusí byť hneď dôkazom jej opotrebovania, a  to hlavne v prípade zariadení, ktorých vek nepresiahol 1,5 až 2 roky. Tých dôvodov prečo nevydrží Váš smartfón fungovať „štandardný“ deň môže byť viacero. My sme si pre vás nižšie pripravili niekoľko tipov, pomocou ktorých viete výdrži batérie pomôcť.

Predtým ako sa však pustíme do identifikácie hlavných „žrútov“ energie vo Vašom smartfóne, tak nám dovoľte Vám dať do pozornosti aplikáciu Accu​Battery – Akku & Batterie, pomocou ktorej môžete zistiť aktuálny stav životného cyklu vašej batérie v smartfóne.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Accu​Battery - Akku & Batterie
Accu​Battery - Akku & Batterie

Aplikácia funguje na princípe, že analyzuje životnosť batérie na základe nabíjacích cyklov.  Približne po 10 nabíjacích cyklov je schopnou vyhodnotiť reálnu kapacitu mAh vo vašej batérii, ktorú porovnáva s  udávanou hodnotou výrobcom.

realna kapacita baterie v Android smartfone
Zdroj: Vosveteit.sk

Prípadne na zistenie stavu životného cyklu vašej batérie môžete využiť ešte „skryté menu“, ktoré aktivujete prostredníctvom vyvolania čísla „*#*#6485#*#*“ (bez úvodzoviek). Je potrebné však povedať, že neposkytuje tak bohaté informácie, ako aplikácia vyššie. Následne sa Vám zobrazia informácie, ako môžete vidieť nižšie. Rovnako toto menu neviete vyvolať vo všetkých zariadeniach.

Vysvetlivky jednotlivých bodov si môžete pozrieť nižšie.

  • MB_00: Zostávajúca kapacita batérie
  • MB_06: Stav batérie (ak sa zobrazuje „Dobrý“ / „Good“, tak to znamená normálny stav batérie)
  • MF_02: Počet spotrebovaných cyklov batérie (počet plných cyklov. Ak ste nabili batériu napríklad z 0% na 50%, tak ste minuli 0,5 cyklu batérie)
  • MF_05: skutočná kapacita batérie
  • MF_06: Kapacita batérie z výroby

Prejdime teraz k  hlavným dôvodom rýchlo vybíjajúcej sa batérie

Prispôsobte si podsvietenie displeja

Jedným z  hlavných žrútov energie je bezpochyby displej smartfónu. Mnohí z nás majú defaultne prednastavené podsvietenie na úrovni medzi 80% až 100%, a to aj v interiéri. Zatiaľ čo v exteriéri je táto hodnota pochopiteľná (pozn. redakcie: aj keď v prípade novších zariadení je viditeľnosť na priamom slnku na vysokej úrovni už aj pri 60% nastavení podsvietenia), tak v prípade interiéru je to zbytočnosť. Okrem vyššieho namáhania očí sa vám totiž aj rýchlejšie vybíja batéria. Preto Vám odporúčame v rámci Nastavení telefónu  zadefinovať minimálne podsvietenie displeja a nastavenie si jeho automatického prispôsobenia pomocou svetelného senzoru. Dnes týmto senzorom  disponujú aj lacnejšie zariadenia.

ako si zmenit uroven jasu v android smartfone
Zdroj: Vosveteit.sk

Neustále zapnuté Wi-Fi

Ďalším „žrútom“ energie, ktorý patrí do kategórie väčších je Wi-Fi. Mnohí z nás si ho totiž defaultne nechávajú zapnuté  aj v prípade, ak sú mimo domova, resp. v mieste kde nemajú dostupnú Wi-Fi sieť. Vo výsledku smartfón následne skenuje dostupné siete, ku ktorým sa snaží v pravidelných intervaloch pripojiť, čo spotrebúva energiu. Tiež treba spomenúť aj to, že aj slabý Wi-Fi signál má dopad na výdrž batérie.

Notifikácie z aplikácií, ktoré nepoužívate

Možno to znie ako hlúposť, ale v  prípade ak máte v smartfóne desiatky aplikácií, ktoré Vám neustále hlásia nejaké udalosti, tak aj to má vplyv na životnosť batérie. Smartfón sa totiž následne rozsvecuje a vibruje. V našom prípade sme mali v priebehu včerajšieho dňa viac ako 300-notifikácií. Koľko ich denne dostanete Vy?

Digitálna rovnováha od Google_1
Zdroj: Vosveteit.sk

PS: problém s  častými notifikáciami sa dá vyriešiť viacerými spôsobmi. Buď odstránením aplikácií, vypnutím notifikácií z vybraných aplikácií v Nastaveniach smartfónu,  alebo pomocou externých nástrojov. Do pozornosti by sme vám preto radi dali aplikáciu od spoločnosti Google, ktorá vznikla v rámci projektu „Digitálny detox“  – Post Box – A Digital Wellbeing Experiment, ktorá zlučuje všetky notifikácie, ktoré Vám zobrazí vo vami zvolených intervaloch v priebehu dňa.

digitalna rovnovaha postbox

Výhodou v  prípade využitia tejto aplikácia nie je len „menej“ notifikácií, ale aj to, že váš smartfón vás nebude rozptyľovať každých 10 minút.

Aplikácie bežiace na pozadí

Niekoľko dní dozadu sme Vám priniesli návod ako odhaliť problémové aplikácie, ktoré Vám spotrebovávajú neprimerane veľa energie. Je to jednoduchšie ako sa na prvý pohľad môže zdať. Android totiž disponuje vstavanou funkciou, ktorá monitoruje spotrebuje energie jednotlivých aplikácií. Nájdete ju v  Nastavenia >  Batéria a výkon > Spotreba batérie.

Ako zistit opotrebovanost baterie v smartfone_2

Ako môžete vidieť vyššie, tak v našom prípade „extra žrútom“ je aplikácia Aroundsond, ktorú sa priznáme, že sme v posledných týždňoch nezapli ani raz, ale aj napriek tomu nám beží na pozadí.

Synchronizácia aplikácií a účtov

Synchronizácia aplikácií a  účtov je skvelá vec, ktorá nám vie zjednodušiť a zefektívniť život. Určite Vám ju neodporúčame vypnúť, ale prenastaviť. A to spôsobom, že nebudete automaticky synchronizovať dáta, keď príde k ich zmene,  ale napríklad raz denne (alebo dvakrát), kedy aktualizujete  všetky zmeny súčasne.

Desiatky widgetov a ich častá aktualizácia

Každý z nás má rad pokope všetky informácie a najlepšie, aby boli neustále aktualizované. Platí to obzvlášť v prípade počasia, e-mailov, kalendára a podobne. Aj tieto mini aplikácie, ktoré máme umiestnené na domovskej obrazovke, môžu byť veľkým žrútmi batérie, ak sa aktualizujú každých pár minút.

Aktuálny software

Jedným z  ďalších pomocníkov ako „vymačkať“ čo  najlepšiu výdrž batérie, je mať stále aktualizovaný software. Hoci z času na čas sa stane, že aktualizácia prinesie aj nejaké problémy, tak vo väčšine prípadov update softwaru prináša lepšiu optimalizáciu, ako tomu predtým.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre