ANDROIDAPLIKÁCIE A HRYBezpečnosťSpravodajstvo

Analytici identifikovali desaťtisíce škodlivých aplikácií. Mnohé z nich boli dostupné aj cez Google Play

Celkovo bolo identifikovaných 29-tisíc škodlivých aplikácií

Úvod tohto roka bol podľa analytikov zo spoločnosti Upstream z pohľadu malwaru o niečo rušnejším ako ten minulý. Dôvodom je, že v priebehu prvého kvartálu 2020 identifikovali celkovo 29-tisíc škodlivých aplikácií. V porovnaní s prvým kvartálom roka 2019 ide vcelku o skokový rast zo 14,5-tisíc identifikovaných škodlivých aplikácií. Na tému upozorňuje portál techradar.com.

Mnohé z nich boli alebo ešte sú dostupné cez Google Play

Analýza ďalej odhalila, že mnohé aplikácie boli šírené, alebo ešte sú, prostredníctvom oficiálneho obchodu Google Play. Konkrétne hovoria o 90% škodlivých aplikácií, ktoré boli alebo sú ešte súčasťou obchodu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Malware_analyza 1. kvartal 2020
Zdroj: upstreamsystems.com

Analytici spojujú tento dramatický rast škodlivých aplikácií s pandémiou, ktorá prepukla na plné obrátky v úvode tohto roka, pričom mnohé regióny sveta s ňou ešte aktívne bojujú vo zvýšenej miere. Dôvodom tohto prepojenia je, že mnohé škodlivé aplikácie boli z kategórie „voľnočasových“. Cieľom útočníkov malo byť podľa Geoffreya Cleavesa, hlavného výskumníka spoločnosti, vyťažiť čo najviac z karanténnych opatrení, ktoré sa pretavovali hlavne z obmedzení práce, v dôsledku ktorého si používatelia skracovali voľné chvíle v domácnosti práve rôznymi aplikáciami či hrami.

Upstream ďalej hovorí, že väčšina aplikácií mala súvis s oblasťami ako je napríklad editovanie multimediálnych súborov (napríklad hudby, fotografií,..), spravodajských aplikácií, hier a aplikácií na udržiavanie sociálnych kontaktov.

Jedna z najviac exponovaných škodlivých aplikácií, ktorá sa šírila medzi používateľmi bola podľa analytikov aplikácia Snaptube. Ide o aplikáciu, ktorá umožňuje sťahovať video obsah zo stránok do zariadenia. Stiahnutá mala byť celosvetovo viac ako 40-miliónkrát.

Hoci analytici v rámci ich správy hovoria, že mnohé aplikácie boli šírené prostredníctvom Google Play, tak aj napriek tomu radia, aby ste sťahovali aplikácie len prostredníctvom oficiálnych obchodov a nie z neoverených zdrojov. Viete tak eliminovať riziko stiahnutia potenciálne škodlivej aplikácie. Zároveň dodávajú, že odporúčajú sťahovať len aplikácie od vývojárov, ktorým dôverujete.

Zdroj:  upstreamsystems.com

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close