Facebook začal vo vybraných regiónoch sveta označovať prvé stránky, ktoré sú pod vplyvom štátov

Facebook začal označovať prvé stránky, ktoré sú pod vplyvom štátu

Facebook zacal oznacovat statom ovladanie media
Zdroj: Vosveteit.sk

„Chceme ľudom pomôcť pochopiť, kto stojí za správami, ktoré vidia na Facebooku…“. Píše najväčšia sociálna sieť v úvode oznámenia z pred pár dní, v ktorom informuje verejnosť, že začína označovať štátom ovládané stránky.

Sociálna sieť ďalej píše, že týmto krokom chce priniesť viac transparentnosti do toho, kto ovláda jednotlivé stránky s veľkým dosahom.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„…Týmto krokom vnášame väčšiu transparentnosť do stránok tohto typu, pretože kombinujú vplyv mediálnej organizácie so strategickou podporou štátu a veríme, že ľudia by mali vedieť, či správy, ktoré čítajú, pochádzajú z publikácie, ktorá môže byť pod vplyvom vlády…“

Facebook ďalej ohlasuje, že do konca roka začne označovať aj platené reklamy od týchto vydavateľov. 

Ako môžete vidieť nižšie, tak informácia o tom, že stránku spravuje štátom ovplyvnená organizácia uvidíme v sekcii „O stránke“ a pod názvom spravovanej stránky v publikovaných statusoch.

Facebook_oznacovanie stranok s vplyvom statu (1)
Zdroj: Facebook

Spoločnosť píše, že statusy vo feede používateľov začne týmto spôsobom označovať už od budúceho týždňa.

Facebook ďalej dodáva, že kritéria na označovanie stránok a statusov konzultovali s viac ako 65 odborníkmi z celého sveta, ktorí sa špecializujú na média, správu veci verejných a ľudských práv. Na základe informácií, ktoré sa im podarilo získať, ich definícia štátom kontrolovaných médií je širšia ako len „vlastnícka štruktúra“. Zahŕňa napríklad štruktúru v organizáciách, financovanie, nepriame vlastníctvo spoločností, rozmanitosť zdrojov a podobne.

„Ak zistíme, že existuje dostatočná ochrana na zabezpečenie redakčnej nezávislosti, štítok nebudeme používať.“

V súčasnosti nie je známa informácia kedy dôjde k plošnému „vyfiltrovaniu“ štátom ovládaných, resp. štátom ovplyvňovaných médií. V súčasnosti by sa tieto zmeny však mali dotýkať primárne amerického regiónu a médií, ktoré pôsobia v tomto regióne. Zároveň však treba dodať, že spoločnosťou už začala označovať prvé stránky, na ktorých obsah vplývajú podľa nimi vytvorenej definície štátne organizácie.

Medzi prvými stránkami, ktoré sú označené týmto novým štítkom sú napríklad Sputnik.com, China Daily a ďalšie.

 Via theverge.com

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre