SpravodajstvoTechnológie

Aj napriek tomu, že loď Starship SN4 pár dní dozadu explodovala, SpaceX verí, že v tomto roku ešte vzlietnu

Prvý skúšobný let by sa mohol uskutočniť v priebehu nasledujúcich týždňov

29. mája spoločnosti SpaceX nevyšiel test lode Starship SN4 (ide o  4. prototyp vesmírnej lode) podľa predstáv. Ako môžete vidieť nižšie vo videu, tak raketa sa počas testovania doslova rozletela do svojho okolia. Stalo sa tak približne po 1 minúte krátkej skúšky motora Raptor.

Aj napriek tomu SpaceX dúfa v skoré testovania ďalších prorotypov

Hans Koengsmann, viceprezidentom spoločnosti SpaxeX pre nemecký magazín Der Spiegel povedal, že aj napriek tomuto neúspechu verí, že už  čoskoro začnú ďalšie testovania s prototypom lode Starship. Podľa jeho slov by sa mohli zrealizovať už v priebehu nadchádzajúcich týždňov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„V  najbližších týždňoch očakávam prvé skúšobné lety do výšky 150 metrov,.. “ povedal Hans Koenigsmann, viceprezident spoločnosti SpaceX v oblasti budovania a spoľahlivosti letov, v rozhovore pre Der Spiegel. „Urobíme to niekoľkokrát.“

Ďalej v rámci rozhovoru dodal, že ak bude všetko fungovať podľa ich predstáv, tak by sa chceli s vesmírnou loďou dostať na obežnú dráhu Zeme ku koncu roka.

„Ak bude všetko fungovať, chceme sa dostať na obežnú dráhu Zeme ku koncu roka,..“ dodal Koenigsmann. „Môže to trvať trochu dlhšie.“

Tieto správy pritom prišli krátko po tom, ako štvrtý prototyp lode Starship explodoval v Boca Chica v Texase. Tento scenár pritom nečakal ani samotný Elon Musk, ktorý sa pre média vyjadril, že to čo malo byť jednoduchým testom sa zvrátilo na nepoznanie.

„Bohužiaľ to, čo sme si mysleli, že bude menšou skúškou rýchleho odpojenia, sa nakoniec ukázalo ako veľký problém,“ odvoláva sa na explóziu.

Hoci posledný test prototypu vesmírnej lode Starship nedopadol podľa predstáv spoločnosti, tak aj napriek tomu treba dodať, že ide vcelku o normálnu vec, s ktorou sa spája vývoj nových rakiet a lodí schopných letu do vesmíru.

Mesiac a potom Mars

Raketa Starhship je vyvíjaná spoločnosťou SpaceX za účelom, aby nás dopravila na vzdialené vesmírne objekty. Elon Musk sa v minulosti vyjadril, že by nás mala dokonca dopraviť až na ďaleký Mars, nášho najbližšieho suseda. Musk sa v minulosti dokonca vyjadril, že do roku 2050 by chcel na Mars prepraviť 1 milión budúcich obyvateľov planéty.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close