„Modul Crew Dragon vonia ako nové auto,..“ hovorí astronaut, ktorý vítal Boba Behnkena a Douga Hurleyho na ISS

Prečítajte si, ako prebiehal let do vesmíru z pohľadu dvojice astronautov

Crew Dragon
Zdroj: NASA

Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici tvrdili, že keď sa modul Crew Dragon úspešne pripojil k stanici a otvoril sa poklop, tak zacítili silnú „vôňu nového auta.“

Astronaut NASA, Chris Cassidy (pozn. redakcie: Chris Cassidy   už bol na ISS a vítal svojich kolegov), popisuje svoje pocity, keď uvidel nový modul, vyrobený súkromnou spoločnosťou SpaceX. O pocitoch astronautov píše aj portál Space.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Keď sme otvorili poklop, okamžite bolo jasné, že ide o nové vozidlo. Všetci sa usmievali a bol to takmer rovnaký pocit, ako keď si kamarát kúpi nové auto. Tešilo ma, že som mohol vidieť svojich kolegov a čisto nový modul,“ hovorí Cassidy.

Dvojica na palube Crew Dragon, Bob Behnken a Doug Hurley, boli prvými astronautmi, ktorí mali možnosť modul otestovať a zároveň boli prvými americkými astronautmi, ktorý odštartovali zo spojených štátov po takmer desiatich rokoch. Modul je sám o sebe plne autonómny, no v prípade potreby sa dá manuálne ovládať. Túto možnosť si dvojica otestovala.

Počas svojho 19-hodinového letu si astronauti na sedem hodín pospali, cvičili si obliekanie nových vesmírnych oblekov a otestovali taktiež úplne novú toaletu. O  nej sa NASA ani SpaceX veľmi nevyjadrovali.

SpaceX: „Dokázali by ste zvládnuť dokovací manéver modulu Crew Dragon? Teraz si to môžete skúsiť!„

Na druhú stranu astronaut Behnken čakal oveľa hladší let. Po vzore vesmírnych raketoplánov Space Shuttle čakal počas cesty na obežnú dráhu menej otrasov.

„Mal som pocit, že jazdíme na drakovi. Najlepšie by som to opísal tak, že preťaženie bolo trochu nižšie než v prípade raketoplánov Space Shuttle, no celý stroj bol akoby viac ‚živý‘,“ Hovorí astronaut Bob Behnken.

Spojenie s ISS

Jeho kolega Doug Hurley popisuje celý let ako „hladkú záležitosť“ až na pomerne drsný začiatok. Podľa neho sa Crew Dragon riadi úplne inak ako raketoplán Space Shuttle a to, prečo zažívali na začiatku otrasy prirovnal k scéne z filmu Apollo 13. 

„Keď sa prvý stupeň oddelí a raketa prejde do druhého, vyzerá to tak, že trvá istý čas, kým naskočia druhé motory. V tomto bode prechádzame z preťaženia okolo 3G na nulu a potom keď sa spustia motory, akcelerujeme po dobu 5-6 minút, dokým sa nedostaneme na obežnú dráhu,“ vysvetľuje Hurley.

Po divokej ceste na obežnú dráhu sa modul spojil s Medzinárodnou stanicou tak jemne, že to astronauti ani necítili. Hurley a Behnken teraz strávia niekoľko mesiacov na palube vesmírnej stanice a následne sa pomocou vesmírnej lode Crew Dragon sa dostanú späť na Zem.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre