SpravodajstvoVeda a výskum

Začínajú sa „preteky o vesmír“? Čína chce stihnúť výstavbu vesmírnej stanice do roku 2023

Prvý modul by sa mal dostať na obežnú dráhu už na budúci rok

Čína vytýčila svoje plány na stavbu vesmírnej stanice. Bude sa volať Nebeský palác 3 a slúžiť bude predovšetkým na experimenty týkajúce sa astronómie a technológií.

Podľa informácií chcú stihnúť dokončiť vesmírnu stanicu do roku 2023. Potrebné časti vynesie na obežnú dráhu Zeme v 11 letoch, pričom prvý by sa mal uskutočniť na budúci rok. Po dokončení bude vesmírna stanica priamym konkurentom Medzinárodnej vesmírnej stanice, ktorá bola skonštruovaná spoluprácou amerických, japonských, ruských kanadských a európskych vesmírnych agentúr. Informuje o tom portál New York Post.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

ISS obieha vo výške 408 km od roku 1998 a zároveň slúži aj ako výskumné laboratórium. Výstavbu čínskej vesmírnej stanice oznámil Zhou Jianping, vedúci dizajnér čínskeho vesmírneho programu na konferencii v Pekingu. Jeho oznámenie prišlo krátko po tom, ako čínska národná vesmírna administrácia odštartovala nový model rakety.

Ide o raketu The Long March 5B, ktorá je navrhnutá na prenášanie veľkých nákladov na obežnú dráhu Zeme.

„Štart základného modulu stanice na rakete Long March 5B by sa mohol udiať niekedy na začiatku roka 2021,“ hovorí Jianping.

Model obrovského vesmírneho modulu bol vystavený aj na výstave Zhuhai v roku 2018. V priebehu spomínaných 11 misií Čína vyšle na obežnú dráhu dva moduly, slúžiace na experimenty, štyri rakety s posádkou a štyri rakety s nákladom. Na palube stanice sa bude odohrávať hneď niekoľko medzinárodných výskumov, od astronómie až po skúmanie možností cestovania naprieč vesmírom.

Čína je o krok bližšie k vybudovaniu vesmírnej stanice

Posádka stanice

Posádku bude tvoriť 18 astronautov, ktorí sa povyberajú z Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády. Podľa správ sa už začalo aj s tréningom. Čínsky prezident Xi Jinping che, aby Čína postúpila vo svojom vesmírnom programe. Krajina už v minulosti vyslala do vesmíru dve vesmírne stanice s rovnakým názvom, no tie boli určené len pre čínskych astronautov.

Americké ministerstvo obrany sa vyjadrilo k narastajúcej vesmírnej schopnosti. Podľa ich slov Čína sa zameriava na obmedzenie iných národov v oblasti používania vesmírnych zdrojov v období krízy. Čína však vyhlasuje, že vo vesmíre majú len mierové ambície.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close