SpravodajstvoVeda a výskum

Vedci potvrdili existenciu Proximy b, planéty podobnej Zemi. Zároveň zachytili ďalší neznámy signál

Planéta sa nachádza 4.2 svetelných rokov od Slnka

Existencia planéty podobnej Zemi, bola potvrdená. Je to planéta Proxima b, ktorá sa nachádza pri najbližšej hviezde od nás, Proxima Centauri.

Vedci zistili, že Proxima b má hmotnosť 1.17 násobku Zeme a nachádza sa v obývateľnej zóne okolo hviezdy. Obývateľná zóna je zóna, kde môžu planéty existovať s tekutou vodou na povrchu. Ak by sa nachádzali bližšie, teplo hviezdy by vodu vyparilo a ak by sa nachádzali ďalej, voda by zamrzla. Problémom je, že rok na planéte trvá len 11 dní. Píše o tom portál Phys.org.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Znamená to, že sa planéta nachádza blízko pri svojej hviezde. Podľa výpočtov je k svojej hviezde približne 20-krát bližšie, než je Zem od Slnka. Napriek tomu však planéta dostáva rovnaké množstvo energie ako Zem. V praxi to znamená, že ak je tam voda, tá bude v kvapalnom skupenstve a teoreticky by mohla podporovať život. Proxima Centauri je ale červeným trpaslíkom, ktorý bombarduje planétu röntgenovými lúčmi. Tá ich dostáva 400-krát viac než Zem.

Objavenie planéty

Za objav planéty môže veľmi presné meranie radiálnej rýchlosti, ktorú vykonal spektograf ESPRESSO. Ten je nainštalovaný v Chile, na zariadení Very Large Telescope. Jeho nasledovníkom bude spektrometer RISTRETTO, ktorý bude určený špeciálne na detekovanie svetla, vyžiareného z Proximy b. RISTTRETO by mohol v budúcnosti odhaliť zloženie atmosféry Proximy b a či je možnosť, že sa na planéte nachádza kyslík.

Medzičasom merania spektografu ESPRESSO ukázali ešte jednu nejasnosť. Tím vedcov našiel dôkazy druhého signálu medzi dátami. Zatiaľ však neboli schopní určiť jeho pôvod.

„Ak by sa zistilo, že signál má planetárny pôvod, znamenalo by to, že Proximu b obieha ešte jedna planéta, ktorá má hmotnosť tretiny našej Zeme. Bola by to najmenšia planéta, ktorú sme odhalili pomocou systému merania radiálnej rýchlosti,“ vyjadril sa jeden z vedcov.

Je nutné podotknúť že ESPRESSO bol spustený len v roku 2017. Stále je tak povediac „v plienkach“ no už teraz vedcom prináša neuveriteľné objavy. Po vylepšeniach, ktoré tento spektograf dostane už čoskoro, by mohli vedci preskúmať omnoho viac svetov, ktoré pripomínajú našu Zem.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close