SpravodajstvoTechnológieVeda a výskum

Dnes nás čaká americké repete. Bude štart rakety SpaceX úspešným? Tu môžete sledovať živý prenos

Pevne veríme, že tentokrát pôjde všetko po masle

Uplynulá streda pre americkú NASA a spoločnosť SpaceX nebola vcelku úspešná. Dôvodom je, že plánovaný štart vesmírnej lode Crew Dragon musel byť odložený. Dôvodom bolo nepriaznivé počasie, ktoré by vystavilo posádku v  možné nebezpečenstvo.

Dnes nás čaká repete

Našťastie let nebol odložený na neurčito, ale len presunutý na neskôr. Konkrétne na dnešný deň, 30. mája 2020. Let sa uskutoční z floridského vesmírneho strediska o 15:22 miestneho času (21:22 nášho času).

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Tento let je pre Ameriku celkom významným. Dôvodom je, že ide o prvý let s ľudskou posádkou od roku 2011 z územia USA. Okrem iného, ak všetko dopadne dobre, tak spoločnosť SpaceX dostane lukratívnu zákazku v objeme 2,6 miliardy dolárov, aby zabezpečovala dopravu pre NASA (v súčasnosti NASA platí ruskej vesmírnej agentúre za to, aby vyniesla ich astronautov do vesmíre). Podobný kontrakt ako SpaceX má s americkou NASA ešte spoločnosť Boeing.

Na palube rakety budú sedieť skúsení astronauti americkej NASA, Dough Hurley a Bob Behnken (na fotografii nižšie), ktorí vo vesmíre strávili približne po 29 dní. Ich primárna úloha bude skontrolovať funkčnosť celého systému.

Astronauti
Zdroj: SpaceX.com

V prípade, ak by ste chceli sledovať živý prenos z tohto štartu a letu rakety, tak Vám dávame do pozornosti video stream americkej NASA nižšie.

Pevne veríme, že tentokrát let vesmírnej lode už nič neprekazí a skončí úspešne.


Aktualizované: nižšie si môžete pozrieť živý prenos z Twitter účtu NASA (pozn. redakcie: viacerí nám hlásia, že im nefunguje Youtube prenos).

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close