Oppo chce vlastné procesory. Dôvodom majú byť údajne sankcie voči Huawei

Oppo sa vrhá do vývoja vlastných čipov

Oppo vyrobca smartfonov
Zdroj: flickr.com (pichi jelly)

Ekonomický konflikt medzi americkou vládou a spoločnosť Huawei trvá už približne rok, pričom jeho koniec nie je na obzore. Američania pred niekoľkými dňami predĺžili sankcie a zároveň zaviedli nové. Konkrétne Huawei nemôže odoberať čipy od spoločností, ktoré využívajú na ich výrobu americké technológie (problém sa dotýka hlavne kooperácie s TSMC, hlavným dodávateľom čipov pre Huawei).

Huawei sa neskôr vyjadril, že to nebude mať dlhodobý dopad na ich spoločnosť, ale len krátkodobý. Zároveň dodal, že na konci dňa tento konflikt ohrozí dôveru zákazníkov, ktorí sa spoliehajú na americké technológie. Spoločnosť ďalej povedala, že po tom, ako sa odvrátia od amerických technológií, tak sa k ním už nebudú vracať späť (na Huawei je naviazaných približne 300 amerických spoločností). Povedal to konkrétne Andy Purdy, ktorý je šéfom bezpečnosti Huawei v Amerike.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Oppo sa chce vyhnúť problémom

Najnovšie správy, ktoré priniesol portál asia.nikkei.com hovoria, že čínsky výrobca smartfónov Oppo robí všetko preto, aby sa do budúcnosti vyhol prípadným problémom. Hoci Oppo pre mnohých z nás nie je známym výrobcom smartfónov, tak v skutku ide o 5. najväčšie výrobcu mobilných telefónov na svete. Podľa zverejnenej správy, si spoločnosť najala niekoľko vysokopostavených predstaviteľov spoločnosti MediaTek, aby vytvorili divíziu venujúca sa vývoju čipov pre mobilné zariadenia. Zaujímavosťou je, že MediaTek je jedným z  kľúčových partnerov spoločnosti, a zároveň je druhým najväčším výrobcom procesorov na svete. Dôvodom týchto krokov má byť agresívne úsilie americkej vlády v podobe obmedzenia možnosti spolupráce medzi TSMC a Huawei (Oppo aktívne spolupracuje aj s americkou spoločnosťou Qualcomm, ktorá pre nich dodáva značnú časť procesorov).

V súčasnosti však nie je známa informácia, či Oppo bude vyrábať tieto procesory vo vlastnej réžii alebo ich výrobu bude outsourcovať na tretie spoločnosti. Môžeme však očakávať, že za ich výrobou na konci dňa bude stáť spoločnosť MediaTek.

Nie je to beh na krátku dobu

Vývoj procesorov nie je krátkodobou záležitosťou, ale bezpochyby ide o strategické rozhodnutie. Pri pohľade na aktuálny rebríček najpredávanejších výrobcov, tak Samsung, Huawei a aj Apple, vyvíjajú vlastné procesory (Exynos, Kirin a Bionic). Treba však dodať, že spoločnosti Oppo bude vývoj procesora, ktorý by bol konkurenciaschopný, vyvinúť bezpochyby dlhšie časové obdobie, rádovo niekoľko rokov.

Mimochodom, nie tak dávno sa objavili informácie, že vlastný procesor vyvíja aj spoločnosť Google. Konkrétne pre modely telefónov Pixel, ktoré by mali byť založené na 5nm výrobnom procese. Prvýkrát by mali byť použité v priebehu budúceho roka. Jedným z možných dôvodov, ktorý sa spomína,  je  cena procesorov Snapdragon 865, ktoré sú extrémne drahými.

Via androidheadlines.co

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre