Youtube reaguje na vymazávanie komentárov dotýkajúcich sa Komunistickej strany Číny. Vraj nejde o cenzúru

Údajne ide o chybu v systéme

youtube vymazavanie komentarov (1)
Zdroj: Vosveteit.sk

Spoločnosť Youtube vydala stanovisko k vymazaným komentárom, ktoré sa niesli v kritickom duchu voči Komunistickej strane Číny. Dôvodom mala byť údajne chyba v systéme. Na tému upozorňuje portál theverge.com.

„Po kontrole našimi tímami, môžeme potvrdiť že ide o chybu v našich systémoch presadzovania podmienok, aktuálne pracujeme na jej rýchlej oprave…„ píše spoločnosť.

Celý problém týkajúci sa vymazania komentárov prepukol po tom, ako Palmer Luckey, zakladateľ spoločnosti Oculus a aktivista, obvinil Youtube z cenzurovania komentárov. Vo svojom Tweete tvrdil, že Youtube vymazal komentáre dotýkajúce sa Wumao – ide o oddelenie vládnej garnitúry, ktorá sa stará o propagáciu Čínskej komunistickej strany.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Celá situácia nabrala následne na obrátkach po tom, ako Palmerov status zdieľal Ted Cruz, jeden zo senátorov USA a neúspešný kandidát na amerického prezidenta v roku 2016. Ten sa v statuse nižšie vyjadril znepokojivo voči možnej cenzúre. Zároveň podotkol, že je zlé ak veľké technologické spoločnosti sú „opité“ mocou.

Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že k výmazu komentárov došlo prostredníctvom automatizovaných procesov, pričom neboli cielené. V každom prípade celú situáciu okolo výmazu komentárov budeme priebežne monitorovať a budeme Vás informovať, hneď ako sa objavia ďalšie informácie.

Druhým dychom však treba dodať, že nejde o ojedinelú situáciu. Za spomenutie stojí napríklad známa aktivistka Jennifer Zeng, ktorá v minulosti poukázala na to, že systém spoločnosti Youtube automaticky v 15 sekundových intervaloch vymazával komentáre so slovom „Gongfei“, resp. “共匪”, ktorý sa slangovo používa  ako pojem „komunistickí banditi“.

Už sa Vám niekedy stalo, že systém spoločnosti Youtube Vám niekedy vymazal komentáre? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre