NávodySpravodajstvo

10 tipov pre Google Chrome, ako môžete s ním fungovať na Androide efektívnejšie

Tieto funkcie a nastavenia prehliadača Chrome by ste mali poznať

Google Chrome je celosvetovo najpopulárnejším prehliadačom, a to ako na počítačoch, tak aj v  smartfónoch. Hoci jeho mobilná verzia nie je tak „nadupanou“, ako tá desktopová, tak aj napriek tomu schováva vcelku veľké množstvo užitočných funkcií. A práve preto Vám nižšie prinášame 10 funkcií, ktoré by ste nemali neprehliadať.

#1 Zapnite si tmavý režim

Od verzie Androidu 10 môžete v internetovom prehliadači Google Chrome zmeniť farebný motív. Urobíte tak prostredníctvom cesty Nastavenia > Motívy > Tmavý režim. Následne sa Vám zmení rozhranie systému na tmavé a okrem iného budete mať aj tmavé stránky za podmienky, že podporujú tento režim.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

#2 Prepínanie kariet

Jedna z ďalších užitočných funkcií, na ktorú mnohí zabúdajú, je možnosť prepínania kariet potiahnutím prsta po adresnom riadku do strán. Ako funkcia funguje v praxi sa môžete pozrieť nižšie.

#3 Vyhľadávajte informácie na webe

Zatiaľ čo v prípade vyhľadávania informácií v počítačovej verzii prehliadača  používame skratku CTRL+F, tak v prípade smartfónu je potrebné kliknúť na 3 bodky a následne na možnosť „Nájsť na webe“. Po tom napíšte slovo, ktoré chcete vyhľadať, a v bočnej lište uvidíte znázornené jednotlivé časti textu, kde bola nájdené Vami zvolené slovo.

 

#4 Vyhľadávajte text v Google

Ďalšia šikovná funkcia, obzvlášť v prípade ak čítate odborné články, je možnosť vyhľadania jednotlivých výrazov bez toho, aby ste opustili stránku. Postačí Vám označiť text a zo spodnej časti displeja „vytiahnuť“ výsledky vyhľadávaní.

#5 Vymažte si tlačidlo Domov v adresnom riadku

V prípade niektorých zariadení môžete vidieť v Google Chrome tlačidlo domov vo vrchnej časti prehliadača. Dôvodom je, že niektorí výrobcovia pridávajú .apk súbor „ChromeCustomizations“ do systémových nastavení. Ak však používate spodnú lištu, v rámci ktorej máte tlačidlo domov, tak ikona vedľa adresného riadku je vskutku zbytočnou. Vypnete ju prostredníctvom skrytého menu chrome://flags/#force-enable-home-page-button.

#6 Uložte si stránku ako PDF súbor

Chrome okrem iného umožňuje uloženie stránky pre neskoršie použitie v režime bez internetu. Urobíte tak pomocou  kliknutia na nastavenia a následného kliknutia na ikonu sťahovania (šípka smerujúca nadol). Po tom, ako uložíte stránku, tak zvoľte možnosť vytlačiť cez PDF súbor. Následne tento PDF súbor môžete uložiť. Funkciu využijete v prípadoch, kedy budete chcieť zdieľať stránku cez rôzne služby, ktoré nedokážu čítať html súbory. Prípadne, ak si budete chcieť článok archivovať.

#7 Podržte čísla, e-maily,.., aby ste ich mohli použiť

Jednou z ďalších skvelých funkcií, ktoré zostávajú zabudnutými a zároveň patria medzi základné, je možnosť podržania e-mailu, čísla a podobne, a následne pri otvorení rôznych aplikácií, napríklad v prípade Telefónu, sa Vám automaticky vpíšu.

#8 Približovanie stránky

V mnohých prípadoch optimalizácia stránok pre mobilné zariadenia obmedzuje funkciu približovania stránky. Aj tento nedostatok sa dá obísť, postačí Vám k tomu otvoriť nastavenia prehliadača, po tom otvoriť možnosť Dostupnosť a zvoliť možnosť „Vynútiť povolenie priblíženia“.

Google chrome_vynutenie priblizenia stranky (1)
Zdroj: Vosveteit.sk

#9 Upravte si prvky ovládania v spodnej časti displeja

Ďalšia funkcia, na ktorú by sme radi poukázali je možnosť premiestnenia, resp. úpravy navigačných tlačidiel v spodnej časti displeja. Budete k tomu potrebovať ísť do skrytých nastavení, ktoré vyvoláte pomocou zadania adresy „chrome://flags“. Následne vyhľadajte položku „Chrome Duet“, kde napríklad budete môcť zmeniť ikonu vyhľadávania za ikonu otvorených kariet, nastaviť automatické schovávanie spodnej lišty a podobne.

#10 Manažujte si notifikácie

Chrome okrem iného umožňuje aj manažovanie notifikácií. Ešte predtým, ako Vám ukážeme kde, tak Vám dávame do pozornosti možnosť pridania notifikácií aj na uzamknutú obrazovku. Urobíte tak pomocou cesty Nastavenia > Upozornenia >  a zvolenia možností Upozornenia na uzamknutej obrazovke.

Google Chrome_zapnutie notifikacii na obrazovke uzamknutia
Zdroj: Vosveteit.sk

Po zrolovaní týchto nastavení môžete vypnúť prijímanie notifikácií z jednotlivých stránok. Stačí si následne otvoriť stránku v zozname a zrušiť odber (možnosť Zobraziť upozornenia).

Aké nastavenia, ktoré nie sú tak bežnými používate Vy? Dajte nám ich nižšie v komentároch vedieť.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close