NávodySpravodajstvo

Míňajú sa Vám raketovo mobilné dáta? Pozrite sa, ako obmedzíte ich spotrebu v najpoužívanejších aplikáciách

Pozrite sa, ako môžete pomocou pár krokov znížiť spotrebu mobilných dát

Nie tak dávno sme Vám priniesli článok, v ktorom sme poukázali na to, koľko dát spotrebúvate prostredníctvom sledovania videí či počúvaním hudby prostredníctvom mobilných dát. Mnohí z nás majú menšie dátové balíčky, v dôsledku čoho môže prísť k jeho veľmi rýchlemu vyčerpaniu. Vedeli ste, že v  prípade sledovania videa v 4K kvalite, môžete prečerpať do jednej minúty až 249 megabajtov dát? V prípade najnižšej dostupnosti kvality (480p), spotreba dát za jednu minútu sa môže dostať až na úroveň 14,64 megabajtov. A práve preto, sme si pre Vás pripravili niekoľko tipov, ako môžete ušetriť dáta v tých najpopulárnejších aplikáciách.

Facebook

Jednou z  prvých aplikácií, ktorá patrí do kategórie „žrútov“ dát je Facebook. Vypnutie automatického prehrávania videí a optimalizácie obrázkov je v aplikácii Facebook jednoduchšou, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Otvorte si aplikáciu, kliknite na ponuku Menu > Nastavenia a súkromia > Šetrič dát > teraz ho zapnite.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Zapnutie setrenia dat Facebook
Zdroj: Vosveteit.sk

Youtube

Youtube je jednou z ďalších aplikácií, ktorá spotrebováva nadpriemerne veľa dát. Aj tu vývojári mysleli na možnosť vypnutia automatického prehrávania videí, ako aj na streamovanie v nižšom rozlíšení, či na pozastavenie automatické prehrávanie ďalších videí prostredníctvom mobilných dát. Otvorte si Nastavenia (ikonka Vášho profilu) > Nastavenia > Automatické prehrávanie > v tejto položke môžete vypnúť automatické prehrávanie ďalších videí.

Youtube_vypnutie prehravania automatickych video_1
Zdroj: Vosveteit.sk

Ak chcete zároveň obmedziť kvalitu streamovania, tak postupujte ako v predošlých krokoch do 3. kroku, tam následne kliknite na Všeobecné > Obmedziť dátové prenosy. V rámci týchto nastavení odporúčame zároveň vypnúť funkciu „Stlmené prehrávanie vo feedoch“. Môžete tak ušetriť ďalšie desiatky megabajtov.

vypnutie prerahvania video_youtube_2
Zdroj: Vosveteit.sk

Google Play

Jednou z ďalších aplikácií, ktorá vie nadmieru spotrebovať dáta, je obchod Google Play. Dôvodom sú automatické aktualizácie, ako aj automatické prehrávania videí. Tieto nastavenia môžete zmeniť  prostredníctvom Nastavenia > Aktualizácia aplikácií / Automatické prehrávanie videí. Zároveň odporúčame prednastaviť si sťahovanie aplikácie len pomocou WiFi siete. Vyhnete sa tak v budúcnosti náhodným sťahovaniam prostredníctvom mobilných dát.

Ako obmedzit spotrebu dat v Google Play
Zdroj: Vosveteit.sk

Google Chrome

Bezpochyby aplikácia Google Chrome je z kategórie najviac využívaných. Vedeli ste však, že poskytuje možnosť šetrenia dát pri prezeraní internetových stránok? Otvorte si Nastavenia > Zjednodušený režim > Zapnite tento režim.

Google Chrome ako zapnut setrenie dat
Zdroj: Vosveteit.sk

Ako zistiť, ktoré aplikácie Vám najviac spotrebovávajú dáta?

Obmedzenie spotreby dát v aplikáciách vyššie je z nášho pohľadu  „povinnou jazdou“. Avšak vzhľadom na to, že každý z nás využíva rôzne aplikácie, tak radi by sme Vám dali do pozornosti Nastavenia telefónu, pomocou ktorých viete identifikovať najväčších žrútov dát. V nastaveniach si vyhľadajte  položku Spotreba dát, a v rámci nej si môžete pozrieť koľko dát  spotrebovali jednotlivé aplikácie vo Vašom smartfóne.

Ako zistit ktore aplikacie spotrebovavaju data
Zdroj: Vosveteit.sk

V rámci týchto nastavení viete identifikovať „problematické“ aplikácie. Následne v jednotlivých aplikáciách je potrebné zmeniť preddefinované hodnoty, na Vami preferované.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close