APLIKÁCIE A HRYSpravodajstvo

Google vypúšťa do sveta novú verziu prehliadača Chrome (81). Pozrite sa, čo je nového

Google začal uvoľňovať nový Google Chrome vo verzii 81.

Hoci spoločnosť Google nie tak dávno oznámila, že pozastavuje uvoľňovanie nových verzií internetového prehliadača Chrome (s výnimkou bezpečnostných záplat), tak aj napriek tomu dva dni dozadu začala s distribúciou novej verzie prehliadača Chrome. Aktuálne najnovšia verzia je 81.

Chrome_Aktualizacia (1)
Zdroj: Vosveteit.sk

Google Chrome vo verzii 81 prináša niekoľko noviniek

Nová verzia internetového prehliadača Chrome 81 okrem „bežnej“ aktualizácie v podobe vylepšenia stability a vyššieho výkonu, prináša aj viacero  nových funkcií.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Tým najvýznamnejším prírastkom z nových funkcií do prehliadača Chrome je funkcia „App icon badging“, ktorá webovým aplikáciám a webom umožňuje používateľov upozorňovať na zmeny alebo nové aktivity bez toho, aby bol používateľ fyzicky vyrušený. Namiesto rušivých oznámení, používateľ uvidí malé logo s počtom neprečítaných oznámení.

Ozdnaky_google chrome
Zdroj: developers.google.com

Google hovorí, že táto zmena je viac „user-friendly“, teda viac užívateľský prívetivá. Používateľ na jednej strane môže byť vo zvýšenej miere „zasypávaný“ väčším množstvom notifikáciami, ale na druhej bude menej vyrušovaným. Využitie tejto služby nájdete napríklad pri e-mailoch, obdržaní správ  z rôznych sociálnych sietí či iných služieb, pri notifikáciách, a podobne. Znamená to, že budete môcť rýchlo zistiť, koľko neprečítaných e-mailov, správ a podobne ste medzičasom obdržali a to len pohľadom na otvorené karty.

Ďalšou novinkou, ktorú Google zaviedol novou verziou prehliadača 81 je podpora NFC. NFC technológia je funkcia, ktorá umožňuje prenášať údaje medzi zariadeniami prostredníctvom štítkov na krátku vzdialenosť. Google verí, že táto funkcia má bohatý potenciál využitia. Jej využitie vidí napríklad v rôznych múzeách či galériách, kde by sa touto cestou prenášali informácie do smartfónov používateľov.

Google Chrome podpora NFC
Zdroj: Youtube (Google Chrome Developers)

Nová verzia prehliadača 81 rozširuje zároveň podporu nových API súborov potrebných pre zobrazovanie virtuálnej reality. Google vo svojej podstate rozšíril možnosti interakcií virtuálnej reality s reálnym svetom prostredníctvom webového prehliadača.

google chrome 81_hit-test
Zdroj: Youtube (Google Chrome Developers)

 „Existuje niekoľko natívnych aplikácií, vďaka ktorým uvidíte, ako môže nový gauč alebo stolička vyzerať vo vašej domácnosti. S aktualizáciou rozhrania API zariadenia Web XR je teraz možné to isté urobiť aj na webe.

S API Web XR Hit Test API môžete umiestňovať virtuálne objekty do pohľadu kamery v skutočnom svete.“ píše Google na svojich stránkach.

 

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close