SpravodajstvoVeda a výskum

NASA zverejnila fotografiu Jupitera, ktorá zachytáva „pruhy“, ktoré sú zatiaľ pre vedcov veľkou neznámou

Vedci si nevedia zatiaľ vysvetliť, z akých častíc sú a ako vznikajú

Misia Juno vesmírnej agentúry NASA zachytila prekrásny pohľad na búrlivé severné regióny Jupitera. Stalo sa tak 17. februára počas blízkeho preletu kozmickej lode. V týchto dňoch fotografia bola zverejnenou samotnou agentúrou.

NASA na fotografii vyzdvihuje dlhé, tenké pásy, ktoré prechádzajú stredom zhora na dol. Tieto dlhé pruhy boli misiou Juno pozorované už v roku 2016. NASA hovorí, že pruhy sú vrstvy zákalových častíc, ktoré „plávajú“ nad základnými oblakmi planéty. Druhým dychom však dodáva, že nevedia z akých materiálov sa skladajú, a ani to, ako vznikajú.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Misia Juno_fotografia_Jupiter (1)
Zdroj: Image data: NASA / JPL / SwRI / MSSS

Fotografia vyššie bola zachytená zo vzdialenosti 25  620 kilometrov počas 25. blízkeho preletu okolo planéty. Len pre zaujímavosť, vzdialenosť, z ktorej bola fotografia vyhotovená,  je rovnajúca sa približne dvojnásobku priemeru Zeme. NASA sa domnieva, že za vznikom tohto fenoménu môžu stáť takzvané prúdové toky. Zatiaľ ide však skôr  o špekuláciu, ako 100% fakt.

Prúdové toky predstavuj rýchlo tečúce, úzke, pokračujúce vzdušné prúdy v atmosfére niektorých planét (s prúdovými tokmi sa môžeme stretnúť aj na Zemi). Na Zemi tieto prúdové toky vo všeobecnosti ovplyvňujú teplotu. Vyššie teploty nútia prúdové prúdy prúdiť smerom na východ, zatiaľ čo chladnejšie teploty ich vedú smerom na západ. Podobný cyklus na Jupitere trvá približne štyri zemské roky a je väčšinou spôsobený gravitačnými vlnami.

Pozrite sa, ako vyzerá Jupiter z Marsu

Okrem iného radi by sme Vám dali do pozornosti aj jeden z najnovších výstupov Európskej vesmírnej agentúry, ktorá zverejnila snímky zhotovené pomocou sondy Mars Express. Na fotografiách/animácii nižšie môžete vidieť Jupiter a Saturn.

„Plynní obri, pozrite sa, ako ich je vidieť z Marsu!

V rámci geometrických kalibrácií pred niekoľkými dňami pozoroval náš @esamarswebcam z Mars Express konjunkciu Jupitera a Saturnu. Tento GIF pozorovania ukazuje pohyb 2 planét (Jupiter sa pohybuje rýchlejšie, pretože je bližšie),“ píše sa v statuse vyššie.

Via Futurism.com

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close