SpravodajstvoTechnológie

Pomaly sa môžete začať lúčiť s klasickými SMS a MMS správami. Čínski operátori predstavili „5G správy“

Čínski operátori predstavili „5G správy“. Ide o nový štandard správ, ktorý je bohatší na obsah. Priniesť má aj režim „ľudsko-počítačových“ interakcií.

Hoci v súčasnosti vo veľkom používame rôzne online nástroje na komunikáciu, napríklad Facebook Messenger, WhatsApp, OneSignal a ďalšie, tak aj napriek tomu, mnohí z náš aktívne využívajú SMS správy. Podľa správ, ktoré priniesol portál Gzichina.com,  „klasické“ SMS správy by mali pomaly, ale isto, ísť do úzadia. Dôvodom je začatie testovanie modernejších „5G správ“, ktoré sú menej limitujúcimi.

Tento nový štandard správ predstavili väčší čínski operátori, konkrétne China Mobile, China Telecom a China Unicorn počas tlačovej besedy v priebehu dnešného dňa. Mal by priniesť viacero výhod oproti súčasnému štandardu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Nový typ správ by mal povoliť prekročenie znakového limitu, ktorý je aktuálne hlavným obmedzením v prípade klasických textových správ. Okrem iného by mal však podporovať aj viacero multimediálnych formátov vrátane obrázkov, audia, videa, emotikonov a podobne. Zároveň by mal fungovať aj v offline režime. Novinkou by mali byť aj režim „ľudsko-počítačových“ interakcií. Vo svojej podstate má ísť o prepojenie s rôznymi chat botmi, terminálmi s priemyselnými aplikáciami novej generácie a podobne.

Medzi prvé spoločnosti, ktoré by mali začať s testovaním tejto technológie, by mali patriť výrobcovia smartfónov ako Huawei, Samsung, Xiaomi, Vivo, Lenovo a ďalší. Huawei dokonca verí, že táto technológia by mohla byť komerčne dostupná už v júni tohto roka.

Na podobnej technológii pracuje aj Google

Na podobnej technológii pracuje aj spoločnosť Google. Konkrétne na štandarde  RCS (Rich Communication Services). Ako plynie z popisu názvu tejto technológie, tak ide o „bohatšie“ komunikačné služby na obsah (napr. podpora GIF súborov, audio a podobne) vrátane funkcií. Odosielateľ správy by mal dokonca vidieť to, či jej adresát na prijatú správu odpisuje. RCS štandard ide dokonca ešte o niečo ďalej, ako sú len správ. Pomocou tohto nového štandardu, by malo byť teoreticky možné aj odosielanie informácie ohľadne hovorov. Napríklad, keď budete niekomu volať, tak sa adresátovi zobrazí predmet  hovoru. V súčasnosti je táto technológia testovaná hlavne v rámci USA (niektorí operátori ju  podporujú aj na Slovensku).

Hlavnou výhodou RCS správ je v tom,  že nepotrebujete žiadne dodatočné aplikácie tretích strán, ako je napríklad WhatsApp, a ani nikde sa registrovať. Komunikácia prostredníctvom tohto štandardu prebieha prevažne online. Ak je však adresát bez pripojenia k internetu, tak mu správa príde ako klasická SMS.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close